18- Η Σελήνη Εκτύπωση E-mail
Ερμηνείες - Μεγάλη Αρκάνα

Η Σελήνη

 

Η Σελήνη της μεγάλης Αρκάνα είναι ένα φύλλο που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Συμβολίζει το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, τη διαίσθηση, τη φαντασία, τα σκοτεινά μας ένστικτα και συναισθήματα. Στην απεικόνιση βλέπουμε ένα ολόγιομο φεγγάρι (με ένα μισοφέγγαρο ζωγραφισμένο μέσα του), δύο πανομοιότυπες κολώνες που δείχνουν την είσοδο του βασιλείου του ασυνείδητου, ένα σκυλί κι ένα λύκο που αλυχτάνε, ένα ρυάκι που ξεκινά απ’ τα μακρινά βουνά και χύνεται στη θάλασσα κι έναν σκορπιό που βγαίνει από τη θάλασσα, σύμβολο της ανάδυσης του ασυνείδητου στην επιφάνεια.Γενική ερμηνεία
Το βασικό μήνυμα αυτής της κάρτας είναι ότι κάτω από το φως της Σελήνης, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Έχει τύχει ποτέ να ταξιδεύετε νύχτα, μακριά από τα αστικά κέντρα σε κάποιον αφώτιστο επαρχιακό δρόμο και να έχει πανσέληνο; Αυτό το υπέροχο φεγγάρι ρίχνει το ρομαντικό του φως στη γη όμως ταυτόχρονα κάνει τα πάντα (τα δέντρα, το δρόμο, το περιβάλλον) να φαίνονται πιο παράξενα, πιο απόκοσμα και ίσως πιο τρομακτικά απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα. Αυτή είναι και η ενέργεια της Σελήνης στα Ταρό. Αντιπροσωπεύει τη φαντασία και τις φαντασιώσεις, τις αισθήσεις και την παραισθήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες, τη μαγεία και την τρέλα καθώς και τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας που έρχονται τώρα στο φως. Επίσης αντιπροσωπεύει τη γυναικεία φύση και συχνά συνδέεται με τον κύκλο της εμμηνορρυσίας των γυναικών ή με γυναικολογικά προβλήματα.

Καθώς πρόκειται για ένα ισχυρό θηλυκό σύμβολο, η εμφάνιση της Σελήνης σε ένα άνοιγμα, μπορεί σε πρώτο επίπεδο να συμβολίζει κάποια γυναίκα που σαγηνεύει με τα θέλγητρά της και ξετρελαίνει τους θαυμαστές της. Ίσως υπάρχει κάποια αντίζηλος στο προσκήνιο ενώ για τους άντρες συμβολίζει μια γυναίκα που τους έχει "μαγέψει".

Σε ένα δεύτερο και βαθύτερο επίπεδο, η Σελήνη μιλά για καταστάσεις όπου τα πάντα είναι παραποιημένα. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν γύρω σας ίσως δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που εσείς νομίζετε ή, ακόμα συχνότερα, αυτό που φοβάστε ότι συμβαίνει. Είστε ταραγμένοι και δεν βλέπετε τα πράγματα καθαρά. Το χαρτί αυτό εμφανίζεται συνήθως όταν κάποια σκοτεινά κομμάτια του εαυτού σας ετοιμάζονται να βγουν στο φως: φόβοι, αμφιβολίες, ανησυχία, ζήλια, πολύ μεγάλες ανασφάλειες. Όλα αυτά λειτουργούν ως παραμορφωτικό πρίσμα μέσα από το οποίο εκτιμάτε τις καταστάσεις. Κοιτάξτε το σκύλο και τον λύκο στην κάρτα. Είναι είδη συγγενικά, το ένα ημερωμένο, το άλλο άγριο, συμβολισμός που δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση και το μορφωτικό τους επίπεδο είναι επιρρεπείς σε σκοτεινά συναισθήματα. Προσέξτε καθώς υπάρχει κίνδυνος εξαπάτησης από άλλους ανθρώπους που σας έχουν μπερδέψει, αλλά και από τον ίδιο σας τον εαυτό! Έχετε χάσει την επαφή με το τι είναι αυτό που πραγματικά ζητάτε, νιώθετε αποπροσανατολισμένοι και φοβισμένοι. Άλλοι κίνδυνοι για τους οποίους μιλά η Σελήνη είναι η κυκλοθυμία, η κατάθλιψη, οι καταχρήσεις ουσιών, οι ψευδαισθήσεις. Αυτή η κάρτα σάς προειδοποιεί να απαλλαγείτε από τις αυταπάτες σας το συντομότερο δυνατόν και ο τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας.

Η θετική πλευρά αυτού του φύλλου είναι ότι όταν νιώθετε ότι πνίγεστε στα θολά νερά της Σελήνης, μπορείτε να αφήσετε την ενέργειά της να σας κατευθύνει δημιουργικά (ασχοληθείτε με την τέχνη, τον αποκρυφισμό ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί δημιουργική φαντασία και αφήστε τη διαίσθησή σας να σας δώσει την απάντηση). Δείξτε μεγάλη προσοχή γιατί αν αφεθείτε έρμαια στην καταστροφική συναισθηματική καταιγίδα που φέρνει η Σελήνη και βουλιάξετε στο ποτό ή στην κατάθλιψη, αν αποξενωθείτε από όλους και από όλα, τότε είναι πολύ πιθανό να χαθείτε μέσα στη δίνη.

Σε αρνητική θέση
Η σημασία της Σελήνης δεν αλλάζει. Σκεφτείτε την ενέργειά της και ξεκαθαρίστε το τοπίο το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, προσέξτε τυχόν γυναικολογικά προβλήματα, αν είστε γυναίκα.

Αντεστραμμένο
Η Σελήνη ανάποδα σκοτεινιάζει όλες τις δημιουργικές της πλευρές. Πρόκειται για την πλέον  «σκοτεινή πλευρά» του ψυχισμού μας. Αρρωστημένοι έρωτες, υπερβολική ζήλια που φέρνει τρέλα και παραλογισμό, ανεξέλεγκτες κινήσεις και επιθέσεις. Τα πάντα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το χάος που βασιλεύει – συναισθηματικό ή πρακτικό - προκαλεί απόγνωση ή ακόμα και βία. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια κατάσταση είναι η απόσταση. Απομακρυνθείτε άμεσα από ανθρώπους και καταστάσεις που σας εξωθούν στα όριά σας και σας κάνουν να χάνετε το μέτρο του εαυτού σας. Προφυλαχθείτε από χαοτικές καταστάσεις που καταρρέουν και αν είναι απαραίτητο, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η εξαπάτηση που συμβαίνει ή που φοβάστε ότι συμβαίνει είναι το λιγότερο αυτή τη στιγμή. Μην αφήνετε χώρο στη ζωή σας για καμία αγριότητα (πραγματική ή συναισθηματική) και μη λειτουργείτε και οι ίδιοι καταστροφικά και με μανία στις ζωές των άλλων. Πείτε πρώτοι την αλήθεια και αναζητήστε και πάλι την ικανότητά σας να διακρίνετε τι είναι ωφέλιμο στη ζωή σας και τι περιττό.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΡΟ

Βιβλίο Ταρό
Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο για τα Ταρό του GreekTarot.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑΡΟ

Μαθήματα Ταρό
Μαθήματα Ταρό Online
Μάθετε τα πάντα για τα Ταρό από την άνεση του σπιτιού σας!