2 - Η Μεγάλη Ιέρεια

Μεγάλη Ιέρεια

Η Μεγάλη Ιέρεια ή αλλιώς Πάππισσα όπως ονομάστηκε εναλλακτικά προς εξευμενισμό της Εκκλησίας που ανέκαθεν θεωρούσε τα Ταρό ως εργαλείο του διαβόλου, είναι ένα από τα πιο μυστικιστικά χαρτιά της τράπουλας. Η ιέρεια κάθεται ανάμεσα σε δύο κολώνες, μία μαύρη και μία λευκή, που φέρουν τα γράμματα Β και J. Τα γράμματα αυτά είναι τα αρχικά των λέξεων "Boaz" ("άρνηση") και Jachin ("ξεκίνημα") που ήταν χαραγμένα στο ναό του Σολομώντα. Η Μεγάλη Ιέρεια φορά το διάδημα της Ίσιδας, στα πόδια της αναπαύεται η σελήνη και στα χέρια της κρατά έναν πάπυρο με την επιγραφή "Tora", που ενδέχεται να είναι αναγραμματισμός της λέξης Tarot ή να αναφέρεται στην Πεντάτευχο (Torah) των Εβραίων. Πίσω από την Μεγάλη Ιέρεια ένα πέπλο στολισμένο με ρόδια, τον καρπό της λησμονιάς, μας απαγορεύει την πρόσβαση στο βασίλειό της. Μια πραγματικά πανέμορφη και γεμάτη συμβολισμούς απεικόνιση.


Γενική ερμηνεία
Η Μεγάλη Ιέρεια συμβολίζει την απόκρυφη, μυστική γνώση.  Αναφέρεται στο  υποσυνείδητο, τις κρυφές μας σκέψεις, επιθυμίες, ανάγκες. Σε πόσο καλή επαφή βρισκόμαστε με τον συναισθηματικό μας κόσμο; Αυτό είναι το ερώτημα που μας θέτει η Μεγάλη Ιέρεια. Γνωρίζουμε τις ανάγκες μας; Τις δυνατότητές μας; Τα κίνητρά μας; Η Μεγάλη Ιέρεια μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό μας αν δεχτούμε το μάθημα που μας δίνει. Με εμφανείς αναφορές στον ελληνικό μύθο της Περσεφόνης που έφαγε το ρόδι, τον καρπό της λησμονιάς, και ξέχασε τον πάνω κόσμο, έτσι κι αυτό το χαρτί μας καλεί να ξεχάσουμε για λίγο τα πρακτικά ζητήματα και τα χειροπιαστά πράγματα, και να δούμε πέρα από το προφανές. Αν είμαστε αρκετά δεκτικοί και πρόθυμοι, τότε η Μεγάλη Ιέρεια μπορεί να μας αποκαλύψει κάποια παράξενα πράγματα. Πραγματικά, πολύ παράξενα, για τους άλλους αλλά και για εμάς.

Όταν εμφανιστεί αυτό το χαρτί είναι η ώρα για την αναζήτηση του εσώτερου εαυτού. Όπως η Ιέρεια ρώτησε τον Τρελό στη διαδορμή του "Ποιος είσαι πραγματικά; Ποιες είναι οι δυνατότητες και τα ταλέντα σου;" έτσι κι εμείς πρέπει να κάνουμε αυτή τη μοναχική αναζήτηση μέσα μας. "Σκέψου" φαίνεται να μας λέει αυτή η κάρτα. "Ποια μυστικά κρύβεις από τον ίδιο σου τον εαυτό; Ποια ένστικτα δεν αφήνεις να εκφραστούν; Σε τι κλείνεις τα μάτια; Ποιο κομμάτι του εαυτού σου αρνείσαι; Τι κρύβεις από σένα τον ίδιο αλλά και από τους άλλους;". Η Μεγάλη Ιέρεια είναι πρωτίστως η κάρτα της γνώσης. Όχι της γνώσης που εκφράζεται από τον Μάγο, (ο οποίος αντιπροσωπεύει την πρακτική πλευρά της ζωής και τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να πετύχουμε τους στόχους μας), αλλά περισσότερο τη γνώση του εαυτού που θα μας βοηθήσει να θέσουμε στόχους ωφέλιμους, ρεαλιστικούς και πραγματικά ταιριαστούς σε μας.

Η Μεγάλη Ιέρεια όμως, κυρίως και πάνω απ' όλα, μας προτρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές και στις προτροπές της λεγόμενης "κοινής λογικής" και να ακούσουμε τη δική μας εσωτερική φωνή. Ακόμα και αν επιλέξουμε να μην ακούσουμε το ένστικτό μας, αυτό πρέπει να γίνεται συνειδητά και όχι από άγνοια. Επιπλέον, όταν εμφανιστεί αυτή η κάρτα ίσως πρέπει να ακούσετε με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις συμβουλές που προέρχονται από κάποια φωτισμένη ή ηλικιωμένη γυναίκα. Αυτή μπορεί να είναι μία σύμβουλος Ταρό ή η γιαγιά σας, δεν έχει σημασία. Αρκεί να της έχετε εμπιστοσύνη ότι μιλά καλοπροαίρετα και ότι είναι σε καλή επαφή με τη διαίσθησή της.

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε κι εσείς, αν αντιμετωπίζετε μία δυσκολία: εμπιστευθείτε την διαίσθησή σας. Εκείνη θα σας οδηγήσει σωστά όταν επιφανειακά όλα φαίνονται μια χαρά αλλά κάτι μέσα σας "κλωτσάει". Η σελήνη στα πόδια της Μεγάλης Ιέρειας συμβολίζει το υποσυνείδητο με το οποίο πρέπει να συμφιλιωθείτε. Δεν έχει σημασία αν η λογική σας, σας λέει ότι όλα είναι σωστά. Αν εσείς νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, εμπιστευθείτε την εσωτερική σας φωνή. Μείνετε λίγο στην άκρη και περιμένετε. Η στάση της Ιέρειας δείχνει αναμονή και στωικότητα. Σύντομα όλα θα είναι ξεκάθαρα.

Μία ακόμα συμβουλή της Μεγάλης Ιέρειας είναι να ανατρέξτε σε κρυμμένες ή ξεχασμένες πληροφορίες. Θυμηθείτε κάτι σημαντικό. Εξετάστε το παρελθόν. Μια λεπτομέρεια που ίσως είχατε παραβλέψει, μπορεί να σας δώσει τη λύση. Επίσης, το μυστήριο που περιβάλλει τη μορφή της Ιέρειας, επιβάλλει να κρατήσετε κάποια πράγματα για εσάς. Μην βιάζεστε και μην αποκαλύπτετε όλα σας τα χαρτιά. Δείξτε υπομονή και επενδύστε στην εσώτερη γνώση και στο ένστικτό σας. Και να θυμάστε: τα πράγματα σπανίως είναι έτσι όπως φαίνονται.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο οικονομικό ή επαγγελματικό πρόβλημα, φροντίστε για την εκ νέου εκπαίδευσή σας και εμπιστευθείτε το ένστικτό σας για τις περεταίρω κινήσεις σας. Αν πρόσφατα περάσατε κάποιο πρόβλημα υγείας, η Μεγάλη Ιέρεια υπόσχεται αποκατάσταση και θεραπεία, ενώ κάποιες φορές μιλά και για εγκυμοσύνη.

 
Σε αρνητική θέση
Αν η Μεγάλη Ιέρεια εμφανιστεί όρθια σε αρνητική θέση τότε συνήθως υποδηλώνει ότι κάτι από όλα τα παραπάνω λειτουργεί αρνητικά στη ζωή σας. Ενδέχεται να αγνοείτε το ένστικτό σας και να παραμελείτε τις ανάγκες σας. Μπορεί να εθελοτυφλείτε και να εμμένετε σε δρόμους και επιλογές που ξέρετε ότι κατά βάθος δεν σας ταιριάζουν όμως να αρνείστε να τις αλλάξετε. Μπορεί επίσης να λειτουργείτε βιαστικά και χωρίς καμία συνείδηση και γνώση για το τι συμβαίνει γύρω σας. Μελετήστε την ενέργεια της Μεγάλης Ιέρειας και δεχθείτε τις συμβουλές τις. Εναλλακτικά, ενδέχεται στο δρόμο σας να υπάρχει κάποια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της Μεγάλης Ιέρειας που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια και στις επιδιώξεις σας. Προσπαθήστε να την κατανοήσετε πριν δράσετε.

Αντεστραμμένο
Αν η Μεγάλη Ιέρεια εμφανιστεί ανάποδα υποδηλώνει ότι δεν βλέπετε καθαρά. Εστιάζετε μόνο στο σήμερα ή στην υλιστική πλευρά των πραγμάτων με αποτέλεσμα να αποκλίνετε από τις συναισθηματικές και πνευματικές σας ανάγκες, κάνοντας έτσι κακό στον εαυτό σας. Επίσης ενδέχεται η γνώση που κατακτάτε να έχει αρνητική επίπτωση στη ζωή σας. Ίσως κάποια αρνητική αποκάλυψη να σημάνει δυσάρεστες εξελίξεις για εσάς. Έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά και προσπαθείτε να ερμηνεύετε τα πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο πριν πράξετε ή μιλήσετε. Υπάρχει επίσης κίνδυνος να ξεσπάσουν καταπιεσμένα ένστικτα. Αυτό το χαρτί αντεστραμμένο υποδηλώνει ότι φέρεστε στενόμυαλα και ότι έχετε χάσει την ισορροπία μεταξύ του υλικού και του συναισθηματικού σας κόσμου. Αποτραβηχτείτε και παρατηρήστε εσάς ή τους γύρω σας. Όλη η γνώση είναι εκεί. Αρκεί να θελήσετε να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει.

Τέλος, ανάποδα η Μεγάλη Ιέρεια αντιπροσωπεύει τη ζήλια ή τρίτα άτομα που υποσκάπτουν τη θέση σας. Μπορεί ακόμα να είναι και ένδειξη μοιχείας.