3 - Η Αυτοκράτειρα

Η Αυτοκράτειρα

 Πρόκειται για μία από της ευνοϊκότερες κάρτες ολόκληρης της Ταρό. Η Αυτοκράτειρα είναι το αρχετυπικό σύμβολο της μητέρας, της μητέρας-φύσης και της μητέρας-τροφού.

Η Αυτοκράτειρα με το πλούσιο φόρεμά της που είναι κεντημένο με καρπούς, κάθεται στον θρόνο της στη μέση ενός σπαρμένου χωραφιού με ολόχρυσα στάχυα ενώ πίσω της κυλά ένα δροσερό ποτάμι. Φέρει διάδημα με δώδεκα αστέρια (που συμβολίζουν τους δώδεκα αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου) και κρατά χρυσό σκήπτρο. Στα πόδια της ακουμπά μια ασπίδα σε σχήμα καρδιάς που έχει σκαλισμένο πάνω της το σύμβολο της θηλυκότητας.


Γενική ερμηνεία
Η Αυτοκράτειρα σ' ένα άνοιγμα υποδηλώνει την αρμονία και την ικανοποίηση σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής, ειδικά σε εκείνους που σχετίζονται με τη δημιουργία και την ευημερία. Είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την οικογένεια και για την ενασχόληση με τις τέχνες.

Η Αυτοκράτειρα είναι αυτή που μεριμνά για την καρποφορία του σπόρου και την προφύλαξη του φυτού, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του, όταν και οι ανάγκες του για φροντίδα είναι μεγαλύτερες. Είναι η μητέρα-φύση και η μητέρα-τροφός. Δεν είναι τυχαίο που η κάρτα αυτή συνδέεται συχνά με το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Σε ένα βαθύτερο όμως επίπεδο η  Αυτοκράτειρα, με τα πολύ έντονα θηλυκά στοιχεία στο συμβολισμό της, ορίζει την αγάπη και τη φροντίδα που πρέπει να δείξουμε σε ό,τι θέλουμε να δούμε να ανθίζει γύρω μας. Είτε πρόκειται για έναν έρωτα, είτε για τη δημιουργία οικογένειας, είτε για ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα, είτε ακόμα για μία καλλιτεχνική απασχόληση, η Αυτοκράτειρα μάς προτρέπει να το φροντίσουμε και να του δώσουμε όλη μας την αγάπη για να πετύχει.

Επιπλέον η Αυτοκράτειρα σχετίζεται με την αφθονία, τη χαρά, τις στενές συναισθηματικές σχέσεις, τη συμπόνια και τη ζωτικότητα. Σε ένα ερώτημα που αφορά τις συναισθηματικές σχέσεις, η Αυτοκράτειρα σάς προτρέπει να φροντίσετε ή να παρακινήσετε το σύντροφό σας (αν είστε γυναίκα). Αν είστε άντρας δηλώνει ότι βλέπετε τη σύντροφό σας και σαν τον άνθρωπο που θα σας στηρίξει σε ό,τι επιχειρήσετε.

Αν η Αυτοκράτειρα εμφανιστεί όρθια στη θέση του τελικού αποτελέσματος, η έκβαση των σχεδίων σας θα είναι πάντα θετική, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή είστε απογοητευμένοι.


Σε αρνητική θέση

Αν η Αυτοκράτειρα πέσει όρθια σε αρνητική θέση, συνήθως υποδηλώνει μια πολύ ισχυρή γυναίκα στο περιβάλλον σας, που στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις σας. Μπορεί να είναι η μητέρα σας, η μητέρα του συντρόφου σας ή κάποια ισχυρή γυναίκα στον επαγγελματικό σας χώρο.  Η “μητριαρχία”, όπως κι αν εκφράζεται στη ζωή σας, σας επηρεάζει αρνητικά. Εναλλακτικά, η Αυτοκράτειρα όρθια σε αρνητική θέση ενδέχεται να υποδηλώνει ότι δεν καλλιεργείτε αρκετά το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ευοδωθούν τα σχέδιά σας.

Αντεστραμμένο
Όταν εμφανιστεί η Αυτοκράτειρα ανάποδα, συνήθως υοδηλώνει την αφόρητη καταπίεση από κάποια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της μητέρας-τροφού, που σας καθηλώνει και σας εμποδίζει να προχωρήσετε. Εναλλακτικά, αν η Αυτοκράτειρα εμφανιστεί ανάποδα, σκεφτείτε μήπως η υπερβολική σας φροντίδα φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μήπως πνίγετε τον άλλο με την αγάπη σας; Μήπως παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες για χάρη των άλλων; Τίποτε από όλα αυτά δεν θα σας φέρει την ανταμοιβή που αναζητάτε. Ανακτήστε την ισορροπία σας και μην επιδιώκετε να ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα.

Επίσης η Αυτοκράτειρα ανάποδα ίσως υποδηλώνει δυσκολίες στη σύλληψη ή προβλήματα γονιμότητας. Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, ίσως ζείτε σπάταλα, χωρίς να εκτιμάτε τον πλούτο που υπάρχει γύρω σας. Αναθεωρήστε και δράστε πιο δημιουργικά σε σχέση με το περιβάλλον σας.Τέλος, η Αυτοκράτειρα ανάποδα ενδέχεται να σηματοδοτεί συναισθηματικά προβλήματα κυρίως λόγω της ανασφάλειάς σας ή προβλήματα μέσα στην οικογένεια καθώς η ηρεμία έχει χαθεί.