4 - Ο Αυτοκράτορας

Ο Αυτοκράτορας

 Ο Αυτοκράτορας της Ταρό είναι καθισμένος σ’ ένα πέτρινο θρόνο στολισμένο με κεφαλές κριών. Είναι ντυμένος μ’ ένα πλούσιο κόκκινο ένδυμα πάνω απ’ την πανοπλία του και στο ένα χέρι κρατά μια σφαίρα και στο άλλο ένα σκήπτρο. Πρόκειται για το αρχέτυπο της εξουσίας, του νόμου, της τάξης και της δύναμης.


Γενική ερμηνεία
Ο Αυτοκράτορας συμβολίζει την εξουσία και τους φορείς της. Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να αντιπροσωπεύει τον πατέρα, τον σύζυγο, τον διευθυντή ή οποιοδήποτε άλλο αρσενικό πρόσωπο ασκεί μεγάλη επιρροή και εξουσία στη ζωή μας. Ο Αυτοκράτορας θεσπίζει νόμους και δίνει εντολές για την τήρησή τους, κυρίως όμως, είναι ο πρώτος που υπηρετεί αυτήν την τάξη των πραγμάτων. Στιβαρός στις απόψεις του, υπερασπίζεται με θάρρος το δίκαιο και τον ενδιαφέρει όλα να λειτουργούν στην εντέλεια και υπό την εποπτεία του. Χαρακτηρίζεται από δύναμη, πειθαρχία, ευθύτητα, υπηρέτηση του νόμου και της τάξης και βεβαίως απεχθάνεται τον ανταγωνισμό. 

Όταν εμφανιστεί ο Αυτοκράτορας υποδηλώνει ότι χρειάζεται ισχυρή θέληση, πείσμα και επιμονή, όπως και πολύ προσεκτικός συνδυασμός για να εφαρμοστούν οι ιδέες μας  με επιτυχία και να πραγματοποιηθούν τα όνειρά σας. Αν λοιπόν έχετε κάτι στα σκαριά, η παρουσία του Αυτοκράτορα τονίζει ότι τώρα μπορείτε να επωφεληθείτε από όποιες γερές δομές υπάρχουν γύρω σας ή από δομές που πρέπει οι ίδιοι να φτιάξετε πριν προχωρήσετε στα σχέδιά σας. Οργανωθείτε και μην αποθαρρύνεστε από τις δυσκολίες. Σχεδιάστε προσεκτικά και δείξτε πειθαρχία και επικέντρωση στο στόχο σας. Η λογική και ο ρεαλισμός είναι πάντα σύμμαχοί σας. Επιπλέον, η εμφάνιση του Αυτοκράτορα ευνοεί τις προσπάθειες εύρεσης ισχυρών συμμάχων. Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου προσώπου σε θέση εξουσίας και να είστε σίγουροι ότι θα σας δοθεί αν έχετε τιμήσει τις αρχές που αντιπροσωπεύει ο Αυτοκράτορας.  

Σε αρνητική θέση
Αν ο Αυτοκράτορας πέσει όρθιος στη θέση εμποδίου και αφορά ένα προσωπικό ερώτημα, σας προτρέπει να αναρωτηθείτε για την πεμπτουσία της εξουσίας. Μπορεί να τα έχετε καταφέρει όλα μια χαρά, να έχετε μια τακτοποιημένη ζωή και όλοι να υπακούν σε αυτό που τους λέτε. Μήπως όμως έχετε γίνει λίγο άκαμπτοι; Σκεφτείτε μήπως έχει έρθει η ώρα να παραχωρήσετε τα ηνία σε κάποιον άλλο και να απολαύσετε τη ζωή από άλλη θέση. Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, αναλογιστείτε κατά πόσο τα εμπόδια και οι αντιρρήσεις που συναντάτε από ανθρώπους με εξουσία, έχουν ρεαλιστική και ουσιαστική βάση.

Αντεστραμμένο
Όταν ο Αυτοκράτορας εμφανιστεί ανάποδα συνήθως υποδηλώνει ένα πολύ ισχυρό εμπόδιο στα σχέδιά σας. Το εμπόδιο αυτό μπορεί να αφορά ένα πρόσωπο με εξουσία απέναντί σας ή μια δομή εξουσίας (όπως είναι το κράτος, η εταιρεία στην οποία εργάζεστε, οι Αρχές κ.α.). Όχι μόνο δεν πείθετε ότι πρέπει να γίνει αυτό που θέλετε, αλλά ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωποι και με προβλήματα εξαιτίας της επιμονής σας. Προσαρμοστείτε στα δεδομένα. Μην είστε ξεροκέφαλοι και μάθετε να εκτιμάτε σωστά τις καταστάσεις. Ο αντίπαλος είναι πιο ισχυρός από εσάς. Ανασυνταχθείτε και μην είστε ανυπόμονοι.

Εναλλακτικά, ο ανάποδος Αυτοκράτορας μπορεί να συμβολίζει έναν δεσποτικό πατέρα, διευθυντή ή σύντροφο, έναν εγωμανή άνθρωπο που καταδυναστεύει τη ζωή σας. Επίσης, έναν άνθρωπο που καταχράται την εξουσία του και δεν εννοεί να σας καταλάβει ή να σας βοηθήσει. Μην επιμένετε. Προφυλαχθείτε από την επιθετικότητα με την οποία σας πολεμούν και μην επιδιώκετε να αλλάξετε γνώμη στον άνθρωπο αυτό. Καλύτερα να επικεντρωθείτε αλλού.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, ο ανάποδος Αυτοκράτορας είναι συνήθως σημάδι καταπίεσης μέσα στη σχέση, αλαζονείας, πάθους για την επικράτηση πάνω στον άλλο, διαφθοράς. Μη συγκρούεστε κατά μέτωπο. Απαλλαγείτε από ότι σας καταπιέζει – αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν λειτουργείτε εσείς καταπιεστικά για τους άλλους!- αλλά μην επαναστατείτε με το παραμικρό.