5 - Ο Ιεροφάντης

Ο Ιεροφάντης

 Ο Ιεροφάντης αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε κυρίαρχη πνευματική αρχή και εξουσία στη ζωή μας. Είναι ο ανώτερος ιερέας που κρατά τα κλειδιά της σοφίας, της πνευματικότητας και της νόησης και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τιμάται από τους προσκυνητές. Είναι ο πνευματικός που μπορεί να καθοδηγήσει, να συμβουλεύσει, να κατευνάσει και να καταπραΰνει με τη σοφία και την πνευματικότητά του. Επίσης, ο Ιεροφάντης αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές αντιλήψεις και το κοινωνικό status quo μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε και κινούμαστε. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα από τα πλέον δυσερμήνευτα χαρτιά της Ταρό.


Γενική ερμηνεία
Η πρώτη ερμηνεία της κάρτας αφορά τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος που σας απασχολεί. Επιλέξτε την πεπατημένη, φαίνεται να συμβουλεύει ο Ιεροφάντης. Οι γνωστοί, δοκιμασμένοι τρόποι δράσης μπορούν να βοηθήσουν και εσάς. Επενδύστε στη συντήρηση και φανείτε επιφυλακτικοί και φειδωλοί σε όσα λέτε και κάνετε. Μη ρισκάρετε και μην αγνοείτε τις παραδοσιακές δομές (οικογένεια, ιεραρχία στη δουλειά κλπ) γιατί από αυτές φαίνεται να μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα τώρα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο πνευματικός ηγέτης που απεικονίζεται ως Ιεροφάντης, μπορεί να είναι ένα πνευματικό πρόσωπο που είναι σε θέση να σας βοηθήσει με τις συμβουλές του. Ακούστε προσεκτικά τους μεγαλύτερους ή όσους εμπιστεύεστε. Αξιολογείστε τις συμβουλές των άλλων, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν τις έχετε ανάγκη.

Μία τρίτη ερμηνεία αφορά στην εμφάνιση μίας νέας ευκαιρίας. Ο Ιεροφάντης συχνά περιγράφεται ως γεφυροποιός. Είτε πρόκειται για πρόσωπο που μεσολαβεί υπέρ σας είτε, συχνότερα, για μία δική σας πνευματική κατάκτηση, επωφεληθείτε από τα κλειδιά που κρατά ο Ιεροφάντης στα χέρια του. Διδαχθείτε από τα λάθη σας και αξιοποιήστε τη νέα ευκαιρία που σας δίνεται. Βάλτε τα δυνατά σας να πετύχετε αυτή τη φορά και δείξτε ειλικρίνεια, φρόνηση και αυτοσυγκράτηση. Επίσης, η εμφάνιση του Ιεροφάντη ενδέχεται να δηλώνει την ανάγκη σας για έναν πνευματικό καθοδηγητή. Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, ο Ιεροφάντης σε συνδυασμό με την Κρίση ή τον Κόσμο, ίσως δηλώνει πρόταση γάμου.

 
Τέλος, ένα σημαντικό μήνυμα που φέρει ο Ιεροφάντης είναι ότι όποιες και να είναι οι αντιλήψεις σας, οι άλλοι άνθρωποι έχουν τις δικές τους. Δείξτε σεβασμό ακόμα και σε όσους διαφωνείτε. Να θυμάστε ότι οι πατροπαράδοτες δομές και λειτουργίες υπάρχουν επειδή κάτι εξυπηρετούν. Αποδεχθείτε την έννοια της πειθαρχίας και της συντήρησης ακόμα και αν τη θεωρείτε κουραστική.


Σε αρνητική θέση
Όταν ο Ιεροφάντης εμφανιστεί όρθιος σε αρνητική θέση, συνήθως υποδηλώνει ότι δεν διδάσκεστε ούτε από τα λάθη σας, ούτε από τις συμβουλές των άλλων. Αγνοείτε τις πνευματικές σας ανάγκες και κλείνετε τα μάτια στα προβλήματα θεωρώντας ότι αξίζετε τη βοήθεια των πάντων χωρίς να κάνετε τίποτα οι ίδιοι. Επιπλέον, η εμφάνιση του Ιεροφάντη σε θέση εμποδίου μπορεί να σημαίνει ότι οχυρώνεστε πίσω από την συντήρηση και την παράδοση με αποτέλεσμα να χάνετε ευκαιρίες για μια πιο ικανοποιητική ζωή. Αν έχετε συγκεκριμένες, παραδοσιακές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα, ξανασκεφτείτε το. Ίσως είναι αυτό που εμποδίζει την πρόοδό σας. Τέλος, ο Ιεροφάντης σε θέση εμποδίου μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν πνευματικό καθοδηγητή που με τις συμβουλές του, όσο καλόπιστες κι αν είναι, σας αποπροσανατολίζει από όσα θέλετε πραγματικά.

Αντεστραμμένο
Όταν ο Ιεροφάντης εμφανιστεί ανάποδα δηλώνει την επιθυμία σας να πάτε κόντρα στο κατεστημένο και να λειτουργήσετε έξω από τις καθιερωμένες δομές. Ακόμα όμως κι αν δε νιώθετε καμία... επαναστατική διάθεση, η εμφάνιση του ανάποδου Ιεροφάντη δείχνει ότι θα ωφεληθείτε περισσότερο αυτή τη στιγμή από αντισυμβατικές καταστάσεις. Απελευθερωθείτε. Μη φοβάστε να φτιάξετε τις δικές σας δομές αν νιώθετε ότι υπάρχουσες δεν σας χωράνε. Ζήστε τη ζωή σας όπως θέλετε, αρκεί να γνωρίζετε καλά ποια είναι τα ιδανικά σας. Μην πηγαίνετε κόντρα σε όλους και σε όλα για το τίποτα. Φροντίστε η αντισυμβατική σας συμπεριφορά να έχει κάποιο ειλικρινές κίνητρο, έτσι ώστε να σας φέρει την ολοκλήρωση.

Επίσης, ο αντεστραμμένος Ιεροφάντης σάς προτρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις συμβουλές των άλλων. Υπάρχει κίνδυνος να σας παγιδεύσουν και να σας παραπλανήσουν. Μην δείχνετε απόλυτη εμπιστοσύνη και μη δέχεστε άκριτα ό,τι σας λένε. Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από εσάς τους ίδιους τι σας συμβαίνει.

Μία τρίτη ερμηνεία του ανάποδου Ιεροφάντη είναι ότι κάψατε πλέον όλες σας τις ευκαιρίες. Φερθήκατε επιπόλαια και απερίσκεπτα και οι άλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να σας ακούσουν και να σας συγχωρέσουν για μία ακόμα φορά. Αποδεχθείτε τα λάθη σας, σκεφτείτε τις επιλογές και τα σφάλματά σας και αναζητήστε διαφορετικούς δρόμους επικοινωνίας και συνεννόησης.