6 - Οι Εραστές

Οι Εραστές

 Οι Εραστές της μεγάλης Αρκάνα είναι ένα χαρτί πολύπλοκο. Απεικονίζει ένα άντρα και μία γυναίκα, που είναι γυμνοί και οι δύο, να δέχονται την ευλογία για την ένωσή τους από έναν επιβλητικό άγγελο που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας. Είναι προφανές, από την απεικόνιση αλλά και από την ονομασία της κάρτας ότι το θέμα της είναι ο έρωτας και η αγάπη. Σε κάποιες άλλες τράπουλες όμως, για παράδειγμα στο Ταρό της Μασσαλίας, στο φύλλο αυτό εμφανίζονται τρία πρόσωπα: δύο γυναίκες που διεκδικούν έναν άντρα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι το θέμα των Εραστών δεν είναι απλά ο έρωτας και η ερωτική συνεύρεση αλλά ο έρωτας που λειτουργεί  ως κινητήρια δύναμη, ο έρωτας που οδηγεί σε επιλογές και αποφάσεις.

 Γενική ερμηνεία
Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι Εραστές μιλούν για την αγάπη, τον έρωτα, την ένωση δύο ανθρώπων. Όταν γνωρίσουμε κάποιον με τον οποίο νιώθουμε ότι ταιριάζουμε απόλυτα, τον ακούμε να συμπληρώνει τα λόγια μας ή να εκφράζει πρώτος τις σκέψεις μας, τότε παραδινόμαστε πολύ εύκολα σε αυτόν, εμφανιζόμαστε γυμνοί μπροστά του, μην κρύβοντας τίποτα από την ψυχή και τα πλούσια συναισθήματά μας... Η επικοινωνία μας είναι τέλεια. Αυτός ο ενθουσιασμός, αυτός ο φλογερός έρωτας είναι που μας φέρνει πιο κοντά στη θέωση. Νιώθουμε ευλογημένοι, αισθναόμαστε ότι έχουμε βρει το άλλο μας μισό...  Έτσι, η εμφάνιση των Εραστών σε ένα άνοιγμα συχνά προμηνύει την απαρχή ενός μεγάλου έρωτα. Επίσης, οι Εραστές σας προτρέπουν να μην προσεπράσετε κάποιον επίδοξο εραστή χωρίς σκέψη. Ακόμα κι αν η σχέση μαζί του θα σήμαινε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικές αντιλήψεις εκ μέρους σας και αλλαγή επιπέδου, αυτό το χαρτί σας λέει "Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας! Εάν η έλξη που νιώθετε είναι πραγματικά τόσο ισχυρή, μην αντιστέκεστε όσο τρομακτικό κι αν σας φαίνεται τώρα!". Τολμήστε να αφεθείτε στο άλλο σας μισό.


Για ζητήματα που δεν αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, οι Εραστές συμβολίζουν καταστάσεις που δημιουργούν ανάλογο ενθουσιασμό και ζωτικότητα: μπορεί να συμβολίζουν μία δουλειά λόγου χάρη, την οποία θα "ερωτευτείτε" και θα πέσετε με τα μούτρα σε αυτήν, πράγμα που θα σας κάνει να νιώθετε πλήρεις και τυχεροί.

Η βαθύτερη και πιο ουσιαστική ερμηνεία της κάρτας όμως, αφορά τις επιλογές. Οι Εραστές εμφανίζονται συχνά όχι μόνο για να υποδηλώσουν την αρχή μιας νέας σχέσης αλλά και όταν υπάρχουν ερωτικά μπερδέματα, διλήμματα και πειρασμοί. Μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι, να είστε διχασμένοι ανάμεσα σε δύο πρόσωπα ή να αμφισβητείτε το αποτέλεσμα μιας ερωτικής σχέσης στη ζωή σας. Όποια και να είναι η κατάσταση, είναι  προφανής η ανάγκη σας γα ερωτική αρμονία και συναισθηματική ασφάλεια, μόνο που αυτό είστε οι μόνοι που μπορείτε να το εξασφαλίσετε στον εαυτό σας, τολμώντας να κάνετε τις επιλογές που σας ταιριάζουν.  Εάν βασανίζεστε ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, οι Εραστές σάς προτρέπουν να σκεφτείτε καλά, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπ' όψη τα συναισθήματά σας. Αποφύγετε τα ερωτικά τρίγωνα και ξεκαθαρίστε τι νιώθετε το συντομότερο δυνατόν. Κάποιες φορές, οι Εραστές, σαν δυαδικό φύλλο που είναι, ενδέχεται να υποδηλώνουν τις δύο πλευρές του εαυτού σας, την καρδιά και το μυαλό, που πρέπει να συνεργαστούν για να έχετε επιτυχία στην επιλογή σας.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, οι πολύπλοκοι Εραστές  συμβολίζουν οποιαδήποτε δύσκολη απόφαση πρέπει να παρθεί για να προχωρήσετε στη ζωή σας. Η συμβουλή είναι να μην ξεχνάτε  να δίνετε ίσο μερίδιο επιρροής στα συναισθήματά σας όταν βρίσκεστε μπροστά σε μία δύσκολη επιλογή: σκεφτείτε κυρίως τι σας κάνει εσάς ευτυχισμένους.

Τέλος, μία σημαντική συμβουλή που δίνουν οι Εραστές, όταν έχετε πάρει πια την απόφασή σας, είναι να μείνετε στο μονοπάτι που επιλέξατε! Αποφύγετε τις επιπλέον αμφιταλαντεύσεις που θα μπερδέψουν περισσότερο κι εσάς και τους γύρω σας. Προφανώς ταλαιπωρηθήκατε αλλά πήρατε μία δύσκολη απόφαση. Μείνετε λοιπόν σταθεροί, με πίστη στα προσωπικά σας ιδανικά και περιμένετε να δείτε την έκβαση. Μην αλλάζετε συνεχώς πορεία!

Σε αρνητική θέση
Η εμφάνιση των Εραστών σε θέση εμποδίου σε ένα πρώτο επίπεδο ενδέχεται να υποδηλώνει την ύπαρξη αντιζήλων ή κρυφών σχέσεων. Βεβαιωθείτε για το τι συμβαίνει πριν δράσετε. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, οι Εραστές σάς καλούν να αναρωτηθείτε για τα πράγματα που βρίσκονται πίσω από τις συναισθηματικές περιπλοκές που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε. Τι εννοείτε με τη λέξη “αγάπη”; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Ποια είναι τα όριά σας; Τι θέλετε να προσφέρετε και τι να σας προσφερθεί; Πώς αντιμετωπίζετε τους ερωτικούς πειρασμούς; Επιδεικνύετε τη συμπεριφορά που θέλετε να έχουν και οι άλλοι απέναντί σας; Τι είναι αυτό που σας πληγώνει, σας προβληματίζει, σας καταπιέζει, σας ενοχλεί; Είστε σε θέση να κάνετε τις επιλογές σας και κυρίως να αναλάβετε την ευθύνη σας γι αυτές;


Αντεστραμμένο
Όταν οι Εραστές εμφανιστούν αντεστραμμένοι, υποδηλώνουν σύγχυση. Η επικοινωνία έχει χαθεί, τρίτα πρόσωπα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο δεσμό, υπάρχει νευρικότητα και ασάφεια. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για οριστικές αποφάσεις. Εναλλακτικά, ίσως νιώθετε ότι οι προσδοκίες σας διαψεύστηκαν και ο μεγάλος έρωτας δεν είναι τόσο συναρπαστικός όσο νομίζατε. Ίσως ακόμα να πληγώνεστε από το ρόλο σας μέσα σε μία κρυφή ή παράνομη κατάσταση ή να πληγώνετε άλλους ανθρώπους γύρω σας. Μπορεί ακόμα και να εξαρτάστε, να έχετε παρασυρθεί σε ένα καθόλου ισότιμο παιχνίδι, να σας εξαπατούν, να νιώθετε μια ανομολόγητη έλξη ή να περνάτε μια αισθηματική δοκιμασία, ακόμα κι έναν χωρισμό ή διάσταση από το αγαπημένο σας πρόσωπο. Φροντίστε να ηρεμήσετε. Απομακρύνετε από κοντά σας πρόσωπα που μάλλον δεν παίζουν και τόσο καθαρά. Επανακτήστε τον έλεγχο του εαυτού σας και μείνετε μακριά από αχαλίνωτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η σύγχυση, οι αμφιβολίες και ο δισταγμός που νιώθετε τώρα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε θα υποχωρήσουν αμέσως μόλις αποστασιοποιηθείτε. Πάρτε αποστάσεις και χρόνο. Θα δείτε ότι η σωστή απόφαση θα λάμψει στην καρδιά σας αμέσως μόλις ξαναβρείτε μέσα σας τα δικά σας όρια, ανεπηρέαστοι από ανθρώπους και γεγονότα. Να θυμάστε: η ευτυχία είναι πάντα πολύ προσωπική υπόθεση.