8 - Η Δύναμη

Η Δύναμη

 Η Δύναμη είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Ταρό. Σ' αυτό το χαρτί βλέπουμε κάτι που ίσως με τη λογική μας θεωρούμε αδύνατο: μία νεαρή γυναίκα τιθασεύει ένα λιοντάρι με τα γυμνά της χέρια. Γίνεται; Και όμως. Η πνευματική υπεροχή και η λεγόμενη "ήρεμη δύναμη" μπορούν να κατανικήσουν έναν φαινομενικά ισχυρότερο αντίπαλο.Γενική ερμηνεία
Το λιοντάρι στην κάρτα Δύναμη αντιπροσωπεύει τα αρνητικά μας συναισθήματα: άγχος, ζήλια, φόβος, καταπίεση. Όλα μας τα σφάλματα, τα ελαττώματα, τις λάθος συμπεριφορές. Ό,τι προέρχεται από εμάς και δημιουργεί προβλήματα στη ζωή μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Είναι το θηρίο που κρύβουμε μέσα μας. Κι αυτό ακριβώς το θηρίο είναι που πρέπει να τιθασεύσουμε, διαφορετικά θα μας κατασπαράξει. Πώς όμως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

Η νεαρή γυναίκα στην εικόνα δεν είναι επιθετική, δεν κρατά κάποιο όπλο ή μαστίγιο κι όμως καταφέρνει να επιβληθεί στο θηρίο. Είναι η ηρεμία της, η αποφασιστικότητά της και η απόλυτη συνείδηση του εαυτού της που της δίνουν το θάρρος και την Δύναμη να έχει τον έλεγχο στα χέρια της. Βέβαια η μάχη με το θηρίο δεν είναι εύκολη. Η κοπέλα πιέζει τις σιαγόνες του σταθερά και επίμονα, ασκώντας ήρεμα τη δύναμή της. Αυτό το χαρτί υποδηλώνει ότι έχετε τα ψυχικά αποθέματα να καταπολεμήσετε την κακή πλευρά του εαυτού σας. Αρκεί να έχετε συνείδηση, όπως δείχνει και το σύμβολο του απείρου πάνω από το κεφάλι της κοπέλας, και να είστε αποφασισμένοι να φτάσετε μέχρι τέλους.

Αναζητήστε μέσα σας τη Δύναμη να συγχωρέσετε, να ξεχάσετε αλλά και να υπερασπιστείτε με θάρρος τις πεποιθήσεις σας. Να θυμάστε: όλα τα θηρία υποκλίνονται μπροστά σε μία ανώτερη δύναμη, κι αυτή μπορεί να είναι μόνο πνευματική. Δείξτε αυτοσυνείδηση και ανεκτικότητα και μην παρασύρεστε στο θυμό και σε άλλες ενστικτώδεις αντιδράσεις. Επιβληθείτε στον εαυτό σας αλλά μην παραιτήστε από όσα θεωρείτε ότι δικαιούστε. Η ψυχραιμία και η αντοχή σας θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια.

 

Ακόμα και αν το θηρίο που απεικονίζεται στην κάρτα Δύναμη αντιπροσωπεύει κάποιον επιθετικό ή διεκδικητικό άνθρωπο στη ζωή σας, μη χάνετε το κουράγιο σας. Κανείς δεν μπορεί να σας επιβάλλει τίποτα. Αντιμετωπίστε την πρόκληση με θάρρος, εντιμότητα και προπαντός με αποφασιστικότητα. Παραμείνετε αυτοί που είστε και πιστέψτε στον εαυτό σας.

Τέλος, αν το ερώτημα αφορά κάποιο θέμα υγείας, η Δύναμη προμηνύει βελτίωση της κατάστασης και αποκατάσταση.

Σε αρνητική θέση
Όταν η Δύναμη εμφανίζεται όρθια σε αρνητική θέση τότε συνήθως υποδηλώνει ότι κάνετε κακή χρήση της δύναμής σας. Δείχνετε εγωισμό και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κυριαρχήσετε. Αυτή σας η στάση όμως μόνο εμπόδια προκαλεί στην πορεία σας. Σκεφτείτε τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς σας. Εναλλακτικά, η Δύναμη σε θέση εμποδίου μπορεί να αντιπροσωπεύει κάποια ισχυρή προσωπικότητα που προσπαθεί να σας επιβληθεί. Διεκδικήστε τον δικό σας χώρο και εκφραστείτε μη ειλικρίνεια. Μην φοβάστε ότι μία δική σας αντίδραση θα φέρει την καταστροφή. Ξανακερδίστε το σεβασμό.

Αντεστραμμένο
Όταν η Δύναμη εμφανιστεί ανάποδα υποδηλώνει ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του εαυτού σας. Το χαρτί αυτό έχει διαφορετικούς συνειρμούς από το Άρμα. Ενώ το Άρμα ανάποδα μιλά για λάθος διαχείριση καταστάσεων, η Δύναμη ανάποδα μιλά για λάθος διαχείριση του δυναμικού σας. Θυμώνετε εύκολα, καβγαδίζετε έντονα ή και βίαια, νιώθετε να βράζετε από οργή και απογοήτευση. Χάνετε το δίκιο σας επειδή έχετε ήδη χάσει την αυτοκυριαρχία σας. Ηρεμήστε. Είναι σημαντικό πριν μπείτε πάλι στην αρένα με τα θηρία να επανακτήσετε την αυτοπεποίθηση και την ψυχραιμία σας. Δείξτε ωριμότητα. Δεν κερδίζετε τίποτα με φωνές και επιθέσεις. Δείξτε ανοχή και κατανόηση. Σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας και ορίστε έναν νέο τρόπο διεκδίκησης.

Καταπολεμήστε τον εγωισμό σας, την ανασφάλεια που σας κατατρώει και τον θυμό σας. Όσο περισσότερο θυμώνετε, τόσο πιο ευάλωτοι γίνεστε. Βρείτε τι ακριβώς σας ενοχλεί και ξεκαθαρίστε τη θέση σας με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Τουλάχιστον, εάν γνωρίζετε ότι δεν θα περάσει το δικό σας θα μπορέσετε να επιλέξετε αν θα μείνετε ή θα φύγετε. Μη σπαταλάτε τη δύναμή σας σε αρνητικές συμπεριφορές. Διοχετεύστε τη για να βελτιώσετε τη ζωή σας αντί να επιτίθεστε στους άλλους.

Κατά μία άλλη έννοια, η Δύναμη ανάποδα συμβολίζει τη βία και την κατάρρευση. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και μην εκτίθεστε σε κινδύνους. Τέλος, προσέξτε ιδιαίτερα την υγεία σας.