9 - Ο Ερημίτης

Ο Ερημίτης

 Με φόντο ένα άδειο, γκρίζο τοπίο, ο ηλικιωμένος οδοιπόρος υψώνει το φανάρι του και πατώντας γερά το μπαστούνι του στη γη, προχωρά στο ταξίδι του. Κάτι αναζητά και θα επιμείνει μέχρι να το ανακαλύψει. Τυλιγμένος απ' την κορφή ως τα νύχια με τη βαριά του κάπα, ο Ερημίτης απομακρύνεται από τον κόσμο και βαδίζει μόνος, στο κακοτράχαλο μονοπάτι της προσωπικής αναζήτησης.

 

Γενική ερμηνεία
Αυτή είναι η κάρτα της αναζήτησης και της μοναξιάς. Όχι όμως της μοναξιάς που μας επιβάλλει κάποιος παρά τη θέλησή μας. Αντιθέτως, ο Ερημίτης μιλά για την ανάγκη μας να αποσυρθούμε, να σκεφτούμε, να εκτιμήσουμε τα πράγματα με ηρεμία πριν πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Συχνά, η ζωή μας τρέχει με τόσο ιλιγγιώδεις ρυθμούς που είναι δύσκολο να έχουμε την απόλυτη συνείδηση του τι μας συμβαίνει και για ποιο λόγο. Αυτή η κάρτα προτρέπει σε ενδοσκόπηση, απομάκρυνση από οτιδήποτε αποτελεί πηγή "θορύβου" στη ζωή μας και σοβαρή σκέψη και προβληματισμό. Αυτό το χαρτί αντιπροσωπεύει την ανάγκη να γίνουμε εμείς "ερημίτες", να απομακρυνθούμε, να σκεφτούμε, να αξιολογήσουμε και βεβαίως να ορίσουμε από την αρχή τους στόχους μας.

Ο Ερημίτης κάτι αναζητά. Είτε είναι η λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, είτε ένα καινούριο προσωπικό μονοπάτι, ο Ερημίτης υψώνει το φανάρι του μέσα στη νύχτα και είναι αποφασισμένος να βρει τα χνάρια. Ξέρει ότι είναι, και πρέπει να είναι, απολύτως μόνος σε αυτήν την αναζήτηση. Το φως του φαναριού αντιπροσωπεύει το φως της γνώσης, αυτό που χύνεται στη ζωή μας όταν αποφασίσουμε να απομονωθούμε, να σκεφτούμε με ειλικρίνεια τη συμπεριφορά μας πριν καταδικάσουμε τους γύρω μας, καθώς και όταν αναγνωρίζουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Αυτές οι συνειδητοποιήσεις φέρνουν ένα νέο φως στη ζωή μας και οδηγούν τα βήματά μας σε πιο στέρεα μονοπάτια.

Όταν εμφανίζεται ο Ερημίτης, σας προτρέπει να απομονωθείτε. Τώρα είναι η ώρα να ηρεμήσετε, να σκεφτείτε, να βρείτε ξανά τον πραγματικό σας εαυτό, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε απόφαση ή κίνηση. Κάτι σας μπερδεύει ή κάτι σας λείπει. Βρείτε τι είναι αυτό. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και μη φοβάστε την αλήθεια. Μόνο έτσι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτήν την απομόνωση. Επιβάλλετε στον εαυτό σας απόσταση και δείτε τα πράγματα αντικειμενικά. Μη φοβάστε ότι θα χάσετε μια ευκαιρία. Το φως, η γνώση των νέων συνειδητοποιήσεων θα σας οδηγήσει σε πολύ πιο ικανοποιητικά μονοπάτια.

Επίσης, όταν εμφανίζεται αυτή η κάρτα, σας προτρέπει να επωφεληθείτε από κάποιον "Ερημίτη" στη ζωή σας. Ίσως πρόκειται για ένα ηλικιωμένο, σεβάσμιο άτομο ή κάποιον πνευματικό καθοδηγητή, που μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά. Δεχθείτε τη βοήθεια που σας προσφέρεται. Ίσως ακόμα να αντιπροσωπεύει κάποιο άτομο απόμακρο, αποκομμένο τον τελευταίο καιρό από εσάς. Μην επιχειρείτε να εκβιάσετε απαντήσεις. Επωφεληθείτε από την απόσταση και αφήστε τον. Ο Ερημίτης δεν επιστρέφει ποτέ στον κόσμο αν δεν βρει πρώτα αυτό που αναζητά ή τη λύση στο πρόβλημα που τον βασανίζει.

Μια άλλη ερμηνεία του Ερημίτη είναι ότι νιώθετε μοναξιά. Γιατί νιώθετε τόσο μόνοι; Τι είναι αυτό που αναζητάτε και γιατί δεν ικανοποιήστε με αυτά που βρίσκετε στο δρόμο σας; Είστε διατεθειμένοι να συνεχίσετε την αναζήτηση αντί να συμβιβαστείτε; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα αποδειχθούν πολύτιμες για τη ζωή σας. Τέλος, όταν οι δυσάρεστες καταστάσεις επαναλαμβάνονται και παρά την ενδοσκόπηση και τις νέες συνειδητοποιήσεις, δεν μπορείτε να τις αναστρέψετε, ο Ερημίτης υποδηλώνει πως ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσετε και να αναζητήσετε μόνοι σας τον προσωπικό σας δρόμο.

Σε αρνητική θέση
Όταν ο Ερημίτης εμφανιστεί όρθιος σε αρνητική θέση ενδέχεται να αντιπροσωπεύει ένα άτομο το οποίο σας βγάζει από τη ζωή του, αναζητώντας τον δικό του δρόμο. Σας απορρίπτουν και νιώθετε πικρία και μοναξιά. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Επιτρέψτε στους γύρω σας να βρουν αυτό που αναζητούν. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι για το ρόλο που παίζουν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή σας.

Κατά μία άλλη έννοια, ο Ερημίτης σε αρνητική θέση υποδηλώνει ότι η απομόνωση δεν σας βοηθά αυτή τη στιγμή. Οι λύσεις θα βρεθούν από το περιβάλλον σας. Αναζητήστε τις στην οικογένεια ή σε παλιούς δοκιμασμένους φίλους. Μην αποκόβεστε από τους άλλους. Όσο κι αν νιώθετε πιεσμένοι, οι συμβουλές και η βοήθεια των άλλων σας είναι απαραίτητες τώρα.

Αντεστραμμένο
Όταν ο Ερημίτης εμφανίζεται ανάποδα, δείχνει ότι έχετε απομονωθεί σε τέτοιο βαθμό από τους γύρω σας που όχι μόνο αρνείστε την ωφέλιμη βοήθεια που σας προσφέρεται, αλλά επιπλέον αρνείστε να αναζητήσετε λύσεις. Θεωρείτε τα προβλήματά σας άλυτα και ίσως από φόβο αποτυχίας ή απόρριψης, κλείνεστε στον εαυτό σας, μη μπορώντας να βρείτε την άκρη. Αρνείστε να σκεφτείτε τα λάθη και τη συμπεριφορά σας και βυθίζεστε όλο και περισσότερο στο σκοτάδι και στην απελπισία. Το φανάρι του Ερημίτη είναι σβηστό και η νύχτα βασιλεύει γύρω σας απειλητική. Ανοιχτείτε. Μην αρνείστε τις ευθύνες σας αλλά και την προσωπική σας αλήθεια. Επιτρέψτε στους άλλους να σας πλησιάσουν. Μην βλέπετε παντού εχθρούς. Μην γίνεστε πικρόχολοι και άδικοι και μην παρεξηγείστε με το παραμικρό. Μην υποψιάζεστε άδικα τους πάντες και τα πάντα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί από μεριά σας, τότε σύντομα ίσως βρεθείτε πραγματικά μόνοι και απεγνωσμένοι σ' αυτόν τον κόσμο... Επιπλέον, δείξτε μεγάλη προσοχή σε πρόσωπα που θέλουν τώρα να σας διδάξουν και να σας καθοδηγήσουν. Εμπιστευθείτε μόνο όσους ανθρώπους γνωρίζετε ήδη πολύ καλά.