11- Η Δικαιοσύνη

Η Δικαιοσύνη

 Η Δικαιοσύνη είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο "σοφή" από τις κάρτες της μεγάλης Αρκάνα καθώς μας διδάσκει ότι ολόκληρη η ζωή μας είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών. Μία γυναίκα απεικονίζεται καθισμένη ανάμεσα σε δύο κολώνες και φορά κατακόκκινο μανδύα και χρυσό στέμμα. Στο ένα της χέρι κρατά μία ζυγαριά που ισορροπεί και στο άλλο ένα σπαθί υψωμένο. Σε κάποιες απεικονίσεις η γυναίκα έχει τα μάτια της δεμένα. Ο συμβολισμός της κάρτας παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό ιδεώδες για τη δικαιοσύνη: πρέπει να είναι αμερόληπτη και ενδεχομένως κάποιες φορές οφείλει να επιβάλλει το δίκαιο με αποφασιστικότητα και δύναμη.


Γενική ερμηνεία
Μια πρώτη ερμηνεία που αφορά την εμφάνιση της Δικαιοσύνης σε ένα άνοιγμα είναι ότι  μιλά για πραγματική απόδοση δικαιοσύνης: αν σας έχουν αδικήσει, μπορείτε να προσδοκάτε ότι αυτό θα ανατραπεί και θα ξαναβρείτε το δίκιο σας. Αν εμπλέκεστε σε κάποια δικαστική διαμάχη, η απόφαση θα είναι υπέρ σας, καθώς έχετε το δίκιο με το μέρος σας. Οποιαδήποτε αδικία έχει γίνει ή απειλείται να γίνει εις βάρος σας θα αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Δικαιοσύνη συμβολίζει την ισορροπία. Αν περνάτε μία περίοδο ταραχών με τους δικούς σας ανθρώπους ή στον επαγγελματικό στίβο, η Δικαιοσύνη σάς προτρέπει να σκεφτείτε αντικειμενικά, προσπαθώντας να εκτιμήσετε τις απόψεις όλων των πλευρών που συγκρούονται. Η αντικειμενικότητα, η καθαρή σκέψη, η αποστασιοποίηση, ακόμα και η ψυχρότητα να μπορούν τώρα να σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά και να βρείτε μία χρήσιμη λύση σε ό,τι σας απασχολεί.

Να θυμάστε ότι κάποιες φορές, οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά την απόδοση της  δικαιοσύνης δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε ευχάριστες. Αυτό που προέχει είναι η δίκαιη αντιμετώπιση και η αλήθεια. Η Δικαιοσύνη μιλά για την προσαρμογή και την υπευθυνότητα που απαιτείται να επιδείξετε για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Σκεφτείτε καλά. Αναλογιστείτε τη σημασία του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος στη ζωή και μη διστάσετε να αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.

Σε αρνητική θέση
Αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί όρθια σε αρνητική θέση, τότε συνήθως υποδηλώνει τη δική σας δειλία όταν ξέρετε τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνετε και όμως δεν το κάνετε. Σκεφτείτε τις επιλογές που κάνατε και πράξτε ό,τι είναι απαραίτητο για να ισορροπήσει ξανά η ζυγαριά, ακόμα κι αν χρειαστεί να είστε αυστηροί, με τον εαυτό σας ή με τους άλλους. Το σπαθί που κρατά η φιγούρα συμβολίζει την αλήθεια, τις καθαρές επιλογές και κυρίως τη συνειδητότητα. Η  αναποφασιστικότητα που δείχνετε όταν οι περιστάσεις απαιτούν πυγμή, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμια για εσάς.

Επίσης, αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί σε θέση εμποδίου, ίσως είναι μία ένδειξη ότι δεν διαχειρίζεστε σωστά τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν έχετε επικεντρωθεί στα υλικά αγαθά και παραμελείτε τις συναισθηματικές σας ανάγκες παραγκωνίζοντάς τις για να ασχοληθείτε μαζί τους αργότερα, ξανασκεφτείτε το. Η εσωτερική ισορροπία είναι απαραίτητη για να πετύχουμε και την ισορροπία γύρω μας.

Να θυμάστε πάντως ότι η σοφία της Δικαιοσύνης αφορά την ισορροπία. Όπως και να εμφανιστεί αυτή η κάρτα, σας προτρέπει να αναζητήσετε ή να περιφρουρήσετε την εσωτερική σας ισορροπία αλλά και την ισορροπία με το περιβάλλον σας. Αναλάβετε τις ευθύνες σας με θάρρος και συνείδηση του τι κάνετε. Κάντε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και μη διστάζετε να αποδεχθείτε αλλά και να υπηρετήσετε την αλήθεια.

Αντεστραμμένο
Η πρώτη ερμηνεία της αντεστραμμένης Δικαιοσύνης ίσως σας φανεί λίγο σκληρή: η δικαιοσύνη απονέμεται όμως αυτή τη φορά είναι εναντίον των συμφερόντων σας, και μάλιστα δικαίως. Δεν έχετε δίκιο κι αυτό θα φανεί. Οι δικαστικές υποθέσεις δεν κρίνονται υπέρ σας και στις διενέξεις σας με τους άλλους δικαίως δεν βγαίνετε νικητές. Εναλλακτικά μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, αναβολές δικαστηρίων και άλλες νομικές περιπλοκές.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όταν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί ανάποδα είναι ένδειξη προκατάληψης, αδικίας και ανισορροπίας. Χάνετε το δίκιο σας γιατί οι άλλοι είναι προκατειλημμένοι, άδικοι, σκληροί, αδιάφοροι, εξουσιαστικοί. Μπορεί να υπάρχει κάποιος άνθρωπος με τεράστιο εγωισμό που αρνείται να σας προσφέρει όσα έχετε ανάγκη ή κάποιος που καταχράζεται την εξουσία του εναντίον σας. Μπορεί επίσης να είναι η άρνηση κάποιου ατόμου να παραδεχτεί και να διορθώσει τα λάθη του με αποτέλεσμα αυτός ο φαύλος κύκλος της ανισορροπίας να εξακολουθεί εσαεί. Από την άλλη, μπορεί αυτό το άτομο να είστε εσείς! Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν φέρεστε τίμια παραποιώντας την αλήθεια ή κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά σε ό,τι δεν θέλετε να γνωρίζετε, είτε ότι είστε προκατειλημμένοι με πρόσωπα και καταστάσεις και εμμένετε στην εξουσία σας τυφλά. Αυτός ο δρόμος όμως καταλήγει σε εχθρότητα και, τελικά, στην μοναξιά. Ξανασκεφτείτε το.