12- Ο Κρεμασμένος

Ο Κρεμασμένος

 

Ο Κρεμασμένος είναι ένα από τα πολυπλοκότερα και πλέον πολυσήμαντα χαρτιά της μεγάλης Αρκάνα.Η απεικόνιση του ανθρώπου που κρέμεται ανάποδα από ένα δέντρο, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του έχοντας όμως ένα φωτοστέφανο γύρω απ' το κεφάλι του, παραπέμπει στον Όντιν, στον σπουδαιότερο θεό της σκανδιναβικής μυθολογίας. Σύμφωνα με έναν από τους πολλούς μύθους, ο Όντιν ταξίδευε στη γη αναζητώντας τη σοφία. Αφού ταξίδεψε στα πέρατα της γης αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αποφάσισε να θυσιάσει τον εαυτό του. Κρεμάστηκε ανάποδα από ένα δέντρο κι έμεινε εκεί, χωρίς τροφή και νερό, επί εννέα μέρες. Στο τέλος της ένατης μέρας, έπεσαν στο έδαφος οι ρούνοι από το δέντρο της ζωής. Τότε ο Όντιν κατέβηκε, μάζεψε τους ρούνους κι έτσι τώρα είχε τη γνώση όλου του κόσμου στην τσέπη του και μπορούσε να τη μοιράσει στους ανθρώπους.


Γενική ερμηνεία
Η πρώτη από τις τρεις κύριες ερμηνείες αυτού του φύλλου μιλά για πάγωμα του χρόνου, για αναμονή και αναβολή. Όταν εμφανιστεί ο Κρεμασμένος δηλώνει ότι το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε αυτή τη στιγμή είναι να περιμένετε. Αναβάλλετε τα σχέδιά σας προσωρινά και κυρίως, μην εκβιάζετε τις καταστάσεις! Ίσως μπαίνετε σε μία περίοδο δοκιμασίας. Οπλιστείτε με υπομονή. Εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για ενδοσκόπηση και προσεκτική αξιολόγηση των καταστάσεων. Μην παίρνετε πρωτοβουλίες αλλά αντιθέτως, αφεθείτε στη ροή των πραγμάτων. Υιοθετήστε χαμηλό προφίλ και κυρίως κρατήστε τις κρίσεις σας για τον εαυτό σας. Εμπιστευθείτε το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος και αποδεχθείτε ότι κάποιες φορές είναι προτιμότερο να αφήνουμε τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο τους, χωρίς να επεμβαίνουμε.

Η δεύτερη κυρίαρχη ερμηνεία αυτού του χαρτιού έχει να κάνει με τη θυσία. Όχι φυσικά τη θυσία που μας επιβάλλει κάποιος αλλά αυτή που συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να κάνουμε εμείς για να κερδίσουμε κάτι άλλο, σημαντικότερο για τη ζωή μας. Για την ακρίβεια, όταν εμφανίζεται ο Κρεμασμένος υποδηλώνει ότι τώρα μία θυσία είναι απαραίτητη για να επέλθει η πρόοδος. Υπάρχει κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταλείψετε ούτως ώστε να προχωρήσετε μπροστά. Το τι είναι αυτό, εσείς θα το εντοπίσετε στην ζωή σας. Μπορεί να είναι μία δουλειά που σας κάνει να νιώθετε δεμένοι χειροπόδαρα. Μπορεί να είναι μία ερωτική σχέση που σας καταπιέζει και δεν σας επιτρέπει πλέον να εκφράσετε τον αληθινό σας εαυτό. Μπορεί ακόμα να χρειάζεται να θυσιάσετε, να εγκαταλείψετε όσες αντιλήψεις είχατε ως τώρα αλλά σήμερα περιορίζουν την δυναμική και την έκφρασή σας. Ίσως ακόμα να χρειάζεται να εγκαταλείψετε ένα όνειρο ή μία προσδοκία που τρέφατε για καιρό.

Η έννοια της θυσίας που επιβάλει ο Κρεμασμένος δεν αφορά στην άσκοπη και άκριτη θυσία του εαυτού σας για χάρη των άλλων. Αφορά την μακροπρόθεσμη πρόοδό σας και τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε αν θυσιάσετε σήμερα κάτι μικρό ή μη λειτουργικό πλέον στη ζωή σας, για να κερδίσετε αργότερα κάτι άλλο. Πόσο καθαρά μπορείτε να δείτε ότι τα όνειρα που κάνατε μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν; Πόσο θάρρος χρειάζεται για να εγκαταλείψετε μία δουλειά ή μία σχέση που σας έχει ουσιαστικά καθηλώσει και δεν σας επιτρέπει να αναπτυχθείτε και να δημιουργήσετε;

Τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να σας οδηγήσει ο Κρεμασμένος ίσως είναι δύσκολο και σκληρό να τα αποδεχθείτε. Το φύλλο αυτό όμως υποδηλώνει ότι αν αποφύγετε να κάνετε την απαραίτητη για εσάς θυσία από φόβο, θα παραμείνετε τελματωμένοι. Επίσης, κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι θυσίες που μας ανταποδίδονται από τη ζωή είναι αυτές που γίνονται με περηφάνεια. Μην ζητάτε ανταλλάγματα. Μην αυτοδιαφημίζεστε και μην το παίζετε θύμα. Το πολύτιμο αντάλλαγμα είναι η απελευθέρωσή σας από καταστάσεις που δεν σας χωράνε πια ή από αντιλήψεις που σας καταπιέζουν. Αποδεχτείτε την έννοια της απώλειας και αφεθείτε στη νέα σας πραγματικότητα. Επίσης, μην επενδύετε συναισθηματικά στην θυσία σας. Κανείς δεν σας χρωστάει τίποτα. Φροντίστε μόνο να έχετε έναν συνειδητό στόχο -- γιατί το να προσφέρεις άκριτα είναι χειρότερο από το να μην προσφέρεις καθόλου.

Η τρίτη βασική ερμηνεία αυτού του χαρτιού έχει να κάνει με την αλλαγή στις αντιλήψεις σας. Ο Κρεμασμένος βλέπει τον κόσμο ανάποδα κι όμως το φωτοστέφανο της γνώσης και της φώτισης λάμπει γύρω απ' το κεφάλι του, ενώ στο πρόσωπό του κυριαρχεί μια έκφραση ηρεμίας. Με απλά λόγια: δείτε το αλλιώς! Αποδεχτείτε το παράδοξο και εξετάστε διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές που είχατε μέχρι σήμερα. Ανοιχτείτε στο διαφορετικό. Γίνετε πιο ευέλικτοι και λιγότερο επικριτικοί απέναντι σε όσους είναι διαφορετικοί από εσάς. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να μεταμορφωθείτε σ' έναν καλύτερο, πιο ελεύθερο εαυτό. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από το συναισθηματικό σας φορτίο. Παραμείνετε ψύχραιμοι και δεκτικοί ακόμα και όταν οι καταστάσεις φαίνονται να έρχονται τα πάνω-κάτω!

Σε αρνητική θέση
Όταν ο Κρεμασμένος εμφανιστεί όρθιος σε αρνητική θέση υποδηλώνει ότι κάποια από τις παραπάνω ιδιότητές του λειτουργεί αρνητικά στη ζωή σας. Μήπως αρνείστε να θυσιάσετε κάτι παρ' όλο που ξέρετε ότι θα αποδειχθεί ωφέλιμο για εσάς; Ή μήπως αρέσκεστε στο ρόλο του μάρτυρα; Έχετε σκεφτεί μήπως οι αντιλήψεις σας και η διάθεσή σας να ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα λειτουργούν ανασταλτικά στη ζωή σας; Σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις, ο Κρεμασμένος μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα πρόσωπο με τις παραπάνω ιδιότητες που λειτουργεί καταπιεστικά για εσάς.

Αντεστραμμένο
Όταν ο Κρεμασμένος εμφανιστεί ανάποδα συνήθως υποδηλώνει την άρνησή σας να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές που θα επιφέρουν την πρόοδο στην ζωή σας. Αντί να τολμήσετε, προτιμάτε να αιωρείστε μεταξύ καταστάσεων που δεν λειτουργούν πια και να ρίχνετε την ευθύνη της πρωτοβουλίας στους άλλους. Ενδέχεται επίσης να ανησυχείτε υπερβολικά για την πρακτική πλευρά των πραγμάτων, πράγμα που σας στερεί την επικοινωνία με τις συναισθηματικές και τις πνευματικές σας ανάγκες. Τέλος, ίσως να αισθάνεστε απαθείς μπροστά σε όσα συμβαίνουν και να σας λείπει ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Εάν εμφανιστεί ο Κρεμασμένος ανάποδα, να θυμάστε ότι υπεύθυνοι για την ευτυχία σας είστε μόνον εσείς. Ανασκουμπωθείτε. Ανοιχτείτε. Δεχτείτε την αλλαγή, την θυσία, την φώτιση, την αλλαγή αντιλήψεων και πεποιθήσεων. Τολμήστε να βγείτε από το τέλμα σας μόνοι σας ή τουλάχιστον μην χρησιμοποιείτε την δυστυχία που επιβάλλετε στον εαυτό σας ως μέσο χειραγώγησης των άλλων.