13- Ο Θάνατος

Ο Θάνατος

 

Να μία παρεξηγημένη κάρτα. Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυσή της, πρέπει να τονίσω, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το εξής: η εμφάνιση της κάρτας Θάνατος σε ένα άνοιγμα Ταρό, δεν σημαίνει ότι κάποιος πρόκειται να χάσει τη ζωή του. Τα φύλλα του Ταρό, και ειδικά όσα περιλαμβάνονται στη μεγάλη Αρκάνα είναι αρχέτυπα εννοιών που διέπουν τη ζωή μας και ως εκ τούτου μιλούν με τρόπο συμβολικό για τις δυνάμεις και τις ενέργειες που μπορούμε να επιστρατεύσουμε ή πρέπει να αποφύγουμε στο δρόμο προς την προσωπική μας ολοκλήρωση.  Το νόημα του Θανάτου στα Ταρό, παρά την τρομακτική απεικόνιση με τον σκελετό που επελαύνει σπέρνοντας τον θάνατο, τον τρόμο και την καταστροφή, είναι συμβολικό: συμβολίζει κάτι στη ζωή μας που πρέπει να “πεθάνει” για να δώσει τη θέση του σε κάτι καινούριο.Γενική ερμηνεία

Ο Θάνατος μιλά για τη σαρωτική, μεταμορφωτική δύναμη των αλλαγών που κρίνονται απαραίτητες για την πρόοδο στη ζωή, όσο επίπονες κι αν είναι. Όταν εμφανίζεται αυτή η κάρτα δηλώνει ότι μία κατάσταση, σχέση ή συνθήκη, έχει φτάσει στο τέλος της κι ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο της οριστικά. Ως εκ τούτου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε ότι όλα υπόκεινται στο νόμο της φθοράς, να εκτιμήσετε αντικειμενικά την κατάσταση, να πενθήσετε για ό,τι χάθηκε αν το θέλετε, και να προετοιμαστείτε για τη νέα αρχή στη ζωή σας.

 

Τίποτα δεν είναι εύκολο όταν εμφανίζεται ο Θάνατος. Ο πόνος, η απώλεια και οι ριζικές αλλαγές των συνθηκών προκαλούν αναστάτωση και απαισιοδοξία. Στο βάθος όμως της εικόνας, ένας λαμπερός ήλιος ανατέλλει και δίνει το σήμα: όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε την ριζική αλλαγή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να ενταχθείτε πάλι στην κανονική ροή της ζωής. Αντιθέτως, το πλήγμα θα είναι βαρύτερο αν αρνείστε να παραδεχτείτε την ανάγκη για ριζική αλλαγή ή επιμένετε να μην θέλετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Ο πόνος παρατείνεται και ποδοπατείται κάθε δυνατότητα για νέα ζωή.

Η κάρτα του Θανάτου, που απεικονίζει τον πιο αρχέγονο ανθρώπινο φόβο, αντιπροσωπεύει, κατά τη γνώμη μου, τη μεγαλύτερη πρόκληση σε ολόκληρη την τράπουλα Ταρό: μπορείτε να είστε απολύτως ειλικρινείς με τον εαυτό σας; Όταν, για παράδειγμα, ξέρετε μέσα σας ότι μία σχέση δεν πάει άλλο, δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει πια ούτε κι εσείς θέλετε να προσφέρετε πλέον τίποτα, κι όμως επιμένετε να την διατηρείτε, τότε εμφανίζεται ο Θάνατος. Το μήνυμά του είναι απλό: Δεχτείτε το τέλος. Δεχτείτε τον πόνο. Απελευθερωθείτε.  

Ορισμένες φορές, ο Θάνατος ενδέχεται να μιλά για την επιτακτική ανάγκη να θανατώσετε από μόνοι σας κάποιες αντιλήψεις που εμποδίζουν την εξέλιξή σας αλλά και την ανάκαμψη μιας κατάστασης. Επίσης, αν το άνοιγμα αφορά άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, ενδεχομένως να δείχνει ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο βιώνει μια πολύ σοβαρή απώλεια, έναν συμβολικό θάνατο, και χρειάζεται τη συμπαράσταση και τη βοήθειά σας.

Σε αρνητική θέση
Αν εμφανιστεί ο Θάνατος σε αρνητική θέση, σκεφτείτε όσα γράψαμε παραπάνω. Η ερμηνεία του δεν αλλάζει καθώς πρόκειται για ένα φύλλο που όπου κι αν πέσει συμβολίζει την επίπονη μεταμόρφωση.

Αντεστραμμένο
Αν ο Θάνατος εμφανιστεί ανάποδα υποδηλώνει ότι το μαρτύριο παρατείνεται.  Ο συμβολικός θάνατος δεν έρχεται. Η λύτρωση δεν ξημερώνει. Η ημιθανής κατάσταση παραμένει ως έχει κι αυτό δείχνει μία άρνηση που πηγάζει από έναν πολύ βαθύ φόβο που νιώθετε μπροστά στην δυσάρεστη αλλά απαραίτητη αλλαγή. Όταν ο Θάνατος αναποδογυρίζει δείχνει ότι εθελοτυφλείτε προσπαθώντας να διατηρήσετε μια κατάσταση που δεν σας ικανοποιεί πια, κάνοντας έτσι μεγαλύτερο κακό στον εαυτό σας και παρατείνοντας τον πόνο, την αγωνία, την καταπίεση, την έλλειψη ικανοποίησης. Ο Θάνατος ανάποδα δείχνει ότι η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά και το γνωρίζετε όμως από πείσμα ή φόβο αρνείστε να το παραδεχτείτε. Κάνετε τα στραβά μάτια και σέρνεστε όλο και πιο βαθιά μέσα σε καταστάσεις άρρωστες. Η δειλία σας, φέρνει αντίσταση στην απαραίτητη και λυτρωτική αλλαγή...