14- Η Εγκράτεια

Η Εγκράτεια

 Στην απεικόνιση της Εγκράτειας, αυτού του ήρεμου χαρτιού, βλέπουμε έναν άγγελο με τεράστια κόκκινα φτερά να αναμειγνύει το περιεχόμενο δύο κυπέλλων. Το ένα του πόδι βυθίζεται στη λίμνη και το άλλο ακουμπά στο έδαφος.

Η Εγκράτεια είναι ακόμα μία περίπλοκη κάρτα των Ταρό. Το βασικό της μήνυμα είναι αυτό της συνεργασίας και της μίξης των αντιθέτων. Στο ταξίδι του ο Τρελός όταν συνάντησε τον άγγελο της Εγκράτειας, παραξενεύτηκε από τη μίξη του νερού και της φωτιάς. «Να βάζεις τις κατάλληλες ποσότητες» τον συμβούλεψε ο άγγελος. «Να μη σταματάς ποτέ τη μίξη αλλά κυρίως να μη σταματάς να πιστεύεις ότι οι αντίθετες δυνάμεις μπορούν να ενωθούν και να συνεργαστούν», του είπε. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της Εγκράτειας.


Γενική ερμηνεία

Σε ένα πρώτο επίπεδο, όταν εμφανίζεται η Εγκράτεια σάς συμβουλεύει να συνεργαστείτε με τους άλλους δείχνοντας τιμιότητα και σεβασμό για να πετύχετε τους στόχους σας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η κάρτα μιλά για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ αντίθετων δυνάμεων: οφείλετε να επιδιώξετε τη σύνθεση για να πετύχετε την αρμονία. Κάθε κύπελλο μπορεί να περιέχει θλίψη και χαρά, εργασία και οικογένεια, κόπο και ανταμοιβή ή ακόμα και αλληλοσυγκρουόμενες επιθυμίες. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να σεβαστείτε κάθε δύναμη για αυτό που είναι, να αναγνωρίσετε την ποιότητά της και την αναγκαιότητα να υπάρχει στη ζωή σας και να επιχειρήσετε να συνθέσετε μία συνεργασία. Από το συμβολισμό της Εγκράτειας, όπου το ένα πόδι του αγγέλου ακουμπά στη γη και το άλλο βυθίζεται στο νερό, είναι προφανές ότι ο υλικός και ο συναισθηματικός κόσμος μπορούν να έρθουν σε ισορροπία.

Ο Άλιστερ Κρόουλι μετονομάζει αυτήν την κάρτα σε «Αλχημεία» ή "Τέχνη". Ακριβώς όπως και σε ένα πείραμα, οι κατάλληλες ποσότητες των υλικών μπορούν να καθοριστούν μόνο μετά από πολλές δοκιμές. Το ίδιο και τα κατάλληλα δοχεία, η συμπεριφορά μας δηλαδή και το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιτυγχάνεται η σύνθεση και η συνεργασία. Πειραματιστείτε, δοκιμάστε, συμβιβαστείτε ή μεσολαβήστε αν χρειάζεται, αλλά μη σταματάτε ποτέ τη μίξη. Η ζωή μας δεν μπορεί να είναι για πάντα είναι άσπρο-μαύρο. Η ισορροπία για την οποία μιλά η Εγκράτεια διαφέρει από αυτή της Δικαιοσύνης. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ισορροπία που επιτυγχάνεται από τη δημιουργία ενός τρίτου στοιχείου, με τη χρήση δύο, φαινομενικά αντίθετων δυνάμεων, κόσμων ή αντιλήψεων.

Σε αρνητική θέση
Όταν εμφανίζεται η Εγκράτεια όρθια σε αρνητική θέση, υποδηλώνει ότι συχνά η σύνθεση και η συνεργασία δεν επιτυγχάνεται γιατί δεν αφιερώνουμε το χρόνο να σκεφτούμε, να επιλέξουμε και να επιδιώξουμε τη συνεργασία αντίθετων δυνάμεων. Η Εγκράτεια όρθια φανερώνει ότι αυτή η συνεργασία είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και ωφέλιμη για τη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Μην αφήνετε την αντίληψή σας ότι δύο πράγματα δεν συμβιβάζονται να σας αποτρέψει από την προσπάθεια. Να θυμάστε πάντως ότι όλες οι ενώσεις και οι συνεργασίες (ακόμα κι όταν αφορούν αποκλειστικά τους προσωπικούς σας στόχους) απαιτούν υπομονή, χρόνο, φροντίδα και, φυσικά, εγκράτεια και μετριοπάθεια.

Αντεστραμμένο
Όταν η Εγκράτεια εμφανίζεται αντεστραμμένη, ενδέχεται να είναι ένδειξη μιας κακής συνεργασίας ή έλλειψης διάθεσης για συνεργασία και σύνθεση. Αυτό μπορεί να προέρχεται από εσάς ή από τους άλλους γύρω σας. Σκεφτείτε το καλά. Αν οι άλλοι είναι αρνητικοί μαζί σας, μην επιμένετε. Οι αποτελεσματικές ενώσεις και συνεργασίες χρειάζονται παραπάνω από έναν. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως αν επιμείνετε θα έχετε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα: αντί για συνεργασία και αρμονία, θα έχετε επανάσταση και πόλεμο.

Επιπλέον, η Εγκράτεια ανάποδα ενδέχεται να υποδηλώνει ότι οι συνεργασίες που επιδιώκετε αποτυγχάνουν επειδή δεν έχετε ζυγίσει τα πράγματα σωστά. Αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε ξανά τις πραγματικές σας ανάγκες. Τι υλικά βάζετε στα κύπελλα και με ποιον τρόπο προσπαθείτε να τα αναμείξετε; Είστε ειλικρινής ως προς τις προθέσεις σας για συνεργασία; Καταβάλετε την προσπάθειά σας με εντιμότητα; Αν κάνετε ό,τι μπορείτε τότε η Εγκράτεια ανάποδα μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτή τη στιγμή, κανένα μέλος της συνεργασίας δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη διάθεση να αναμείξει σωστά τα αντίθετα και να συνθέσει μία καινούρια κατάσταση. Μην είστε επιπόλαιοι και κυρίως μη σαμποτάρετε τον εαυτό σας θεωρώντας πως όλα μπορούν να λειτουργήσουν «μαγικά». Καλύτερα να δείξτε μετριοπάθεια και να αναζητήστε τη μέση οδό.