15- Ο Διάβολος

Ο Διάβολος

 

Ο Διάβολος της μεγάλης Αρκάνα απεικονίζει, μετά την κάρτα Θάνατος, έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου: τον Εωσφόρο, την ανεξέλεγκτη δύναμη του Κακού στη ζωή μας που επιφέρει βασανιστήρια και τιμωρίες για τα παραπτώματά μας. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη κάρτα προκαλεί συναισθήματα φόβου ή ακόμα και πανικού. Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι κάρτες Ταρό σχεδόν ποτέ δεν αντιπροσωπεύουν δυνάμεις έξω από τον άνθρωπο. Ας δούμε λοιπόν για ποια πράγματα μιλά ο Διάβολος.Γενική ερμηνεία
Αν παρατηρήσετε την απεικόνιση της κάρτας θα δείτε ένα υπερμέγεθες τερατώδες πλάσμα με σώμα ανθρώπου, φτερά νυχτερίδας και κεφάλι και πόδια τράγου να κάθεται πανίσχυρος σε έναν βωμό. Στη βάση του βωμού είναι δεμένοι με αλυσίδες ένας άντρας και μία γυναίκα, και οι δύο γυμνοί, που τους έχουν φυτρώσει παράξενες ουρές και κέρατα. Το φόντο πίσω είναι κατάμαυρο και φωτίζεται μόνο από τον αναμμένο πυρσό που στρέφει ο Διάβολος προς τα κάτω, ενώ με το άλλο χέρι κάνει μια χειρονομία που παρωδεί αυτή του Ιεροφάντη ενώ το κεφάλι του τέρατος στεφανώνει μια ανάποδη πεντάλφα. Ένα μάλλον ζοφερό σκηνικό που είναι απαραίτητο για να μιλήσει για τις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης ψυχής...

Ο Διάβολος μιλά για όλα όσα έχουμε διδαχθεί να θεωρούμε ανήθικα, αμαρτωλά, διεστραμμένα και καταστροφικά, τα οποία όμως αποτελούν κομμάτι της ζωής και του ψυχισμού μας: τη σεξουαλική επιθυμία, τη φιλοδοξία, την ηδονή, τις υλικές απολαύσεις, την υπερβολή. Ο Διάβολος είναι η κάρτα που μιλά για τις εξαρτήσεις μας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η εμφάνιση του Διαβόλου σε ένα άνοιγμα δείχνει τη ροπή προς τις υλικές απολαύσεις, όπως τις αντιλαμβάνεται κάθε άνθρωπος. Μπορεί να είναι το κυνήγι του χρήματος, η πορεία ακόμα και επί πτωμάτων με στόχο την επιτυχία, η αχαλίνωτη σεξουαλική ζωή, η λαιμαργία, ακόμα και οι καταχρήσεις ουσιών με σκοπό την απόλαυση. Ο άνθρωπος ενδίδει σε ό,τι τον ευχαριστεί και απολαμβάνει τις ηδονές στο έπακρο. Νιώθει όμως δεμένος. Αυτό το δέσιμο αφορά είτε στις ενοχές που τρέφει το άτομο για τις επιλογές που κάνει, είτε τη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να ξεφύγει και να ανακτήσει τον έλεγχο του εαυτού του. Ως εκ τούτου, ο Διάβολος είναι συνήθως η κάρτα που δείχνει θυμό, ενοχές και σύγχυση. Το άτομο αισθάνεται δέσμιο των επιθυμιών του ή ακόμα και των επιθυμιών των άλλων όμως παράλληλα νιώθει ανίκανο να κάνει οτιδήποτε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Όμως ο Διάβολος, αυτός ο ίδιος που απεικονίζει την υποδούλωση στις επιθυμίες και στην υλική πλευρά της ζωής, δείχνει και τον τρόπο διαφυγής από αυτές. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την απεικόνιση, θα δείτε ότι οι αλυσίδες που είναι περασμένες στο λαιμό των ανθρώπων είναι αρκετά φαρδιές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι άνθρωποι είναι να αφαιρέσουν οι ίδιοι τα δεσμά τους. Όμως δεν το κάνουν. Είτε γιατί δεν έχουν συνείδηση είτε γιατί προτιμούν να μείνουν δέσμιοι για λίγο ακόμα... Όποια και να είναι η κατάσταση, το μήνυμα της κάρτας είναι ξεκάθαρο: αν νιώθετε ενοχές για τις επιλογές και τον τρόπο ζωής σας, είναι στο χέρι σας να αποδεσμευτείτε από ό,τι σας βλάπτει και θεωρείτε ότι σας μειώνει. Αν όχι, απολαύστε αυτό που σας συμβαίνει και αποδεχτείτε εσείς οι ίδιοι τις επιλογές σας.

Ο Διάβολος αντιπροσωπεύει επίσης τον πειρασμό οπότε αν πρόκειται να ενδώσετε, φροντίστε να επωφεληθείτε από αυτό. Ο Διάβολος ενδέχεται να εμφανίζεται σε ένα άνοιγμα σε περιόδους που αισθάνεστε παγιδευμένοι όμως το μήνυμά του είναι διπλό: παγιδευμένοι μπορεί να νιώθουμε όταν ενδίδουμε στους πειρασμούς, αλλά και όταν δεν ενδίδουμε. Με άλλα λόγια, αν νιώθετε έτοιμοι να απελευθερωθείτε, τολμήστε το. Οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε ίσως αξίζουν περισσότερο από τους διαρκείς περιορισμούς που επιβάλλετε στον εαυτό σας. Άλλωστε, είπαμε, οι αλυσίδες είναι πάντα αρκετά φαρδιές έτσι ώστε να μπορείτε να τις βγάλετε μόνοι σας οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσετε. Για μία ακόμα φορά, αυτό που μετράει κυρίως είναι η συνειδητότητα των επιλογών σας. Επίσης, ο Διάβολος μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση που δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται αλλά τείνει να σας πλανεύει και να σας παρασύρει... Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και φυλαχτείτε κυρίως από τις ψευδαισθήσεις σας.

Ο Διάβολος είναι μία πολύ ισχυρή και ιδιαίτερα δημιουργική κάρτα. Κυνηγήστε τις φιλοδοξίες σας, προχωρήστε με τόλμη, εκφράστε το πάθος σας σε κάθε σας δραστηριότητα και σύντομα θα απολαύσετε όλα όσα επιθυμείτε. Περιττό ίσως να πούμε ότι σε ένα τρίτο, πιο πρακτικό επίπεδο, ο Διάβολος εκφράζει μια πανίσχυρη σεξουαλική έλξη ή σχέση που σας συνταράσσει.

Σε αρνητική θέση
Αν ο Διάβολος εμφανιστεί σε αρνητική θέση τότε ενδεχομένως υποδηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθείτε από κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα σας οδηγήσουν εκτός των ορίων σας. Εναλλακτικά δείχνει ότι νιώθετε εγκλωβισμένοι στο θυμό και στα αρνητικά σας συναισθήματα και δυσκολεύεστε να βρείτε διέξοδο. Φροντίστε να αποστασιοποιηθείτε, τουλάχιστον προσωρινά, και να ανακτήσετε την αυτοκυριαρχία σας πριν κάνετε την επόμενη κίνησή σας.

Αντεστραμμένο
Εάν ο Διάβολος εμφανιστεί ανάποδα σε ένα άνοιγμα τότε είναι σημάδι μεγάλου θυμού, ακόμα και απόγνωσης. Αισθάνεστε έρμαιο των καταστάσεων που βιώνετε κι αυτό το συναίσθημα σας βυθίζει σε τεράστια απελπισία. Όχι μόνο δεν ξέρετε τι να κάνετε, αλλά νιώθετε να παρασύρεστε όλο και πιο βαθιά σε μία δίνη που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο βασικός λόγος για αυτά τα συναισθήματα είναι η άγνοια και η εμμονή.

Όταν κάποιος αφήνεται ολοκληρωτικά στις υλικές απολαύσεις της ζωής δίχως να φροντίζει τον συναισθηματικό και τον ψυχικό του κόσμο, βρίσκεται πολύ σύντομα μπροστά σε αδιέξοδα. Αυτή η τελμάτωση δείχνει την γενικότερη άγνοια με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή του το άτομο. Μια άλλη πλευρά της άγνοιας είναι η εμμονή και η προσκόλληση σε μία ιδέα, ένα στόχο, έναν άνθρωπο ή μία συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο πιο κλειστά βλέπουμε τη ζωή μας, τόσο πιο πολύ σφίγγουμε οι ίδιοι τις αλυσίδες μας. Και όσο πιο πολύ σφίγγουμε τις αλυσίδες μας, τόσο πιο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση που κάποτε μας γέμιζε χαρά και απόλαυση. 

Όταν εμφανιστεί ο Διάβολος ανάποδα σας προειδοποιεί για τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχετε μπει εξαιτίας της άρνησής σας να δράσετε αποφασιστικά απέναντι στις αδυναμίες σας. Επίσης προειδοποιεί για εξαρτήσεις από το ποτό, τα ναρκωτικά ή οποιεσδήποτε παρόμοιες ουσίες και συμβουλεύει να ανακτήσετε τον έλεγχο ή ακόμα και να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.  

Να θυμάστε ότι ο Διάβολος, όπως και να εμφανιστεί αντιπροσωπεύει τα σκοτεινά μας ένστικτα, η ανεπιτυχής διαχείριση των οποίων οδηγεί στο θυμό, τις ενοχές, την απογοήτευση, το κενό, ακόμα και στην απόγνωση. Είναι στο χέρι σας το πώς θα διαχειριστείτε τη ζωή σας. Να θυμάστε ότι κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σας δεσμεύσει αν δεν το επιτρέψετε.