16- Ο Πύργος

Ο Πύργος

 

Ο Πύργος ή αλλιώς ο Οίκος του Θεού, είναι μία κάρτα που η γλαφυρή της αναπαράσταση προμηνύει μια ξαφνική καταστροφή, διάλυση και χάος. Αυτή όμως είναι μόνο η επιφανειακή εικόνα. Ακριβώς όπως και η κάρτα Θάνατος, ο Πύργος προκαλεί φόβο και αναστάτωση επειδή συνδέεται με σημαντικούς τομείς της ζωής. Ο Πύργος αφορά τα θεμέλια της ζωής μας όπως είναι χτισμένη μέχρι σήμερα, τα οχυρά και τις άμυνες μας. Και φυσικά, στην Ταρό δεν υπάρχουν αρνητικές κάρτες! Ας δούμε λοιπόν, αυτήν την κάρτα πιο αναλυτικά.


Στην απεικόνιση βλέπουμε έναν πανύψηλο πύργο να χτυπιέται νύχτα από κεραυνό! Αμέσως ξεσπάει φωτιά και οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν ανύποπτοι στα δωμάτιά τους, πηδάνε απ' τα παράθυρα για να σωθούν. Ο πύργος όμως είναι πολύ ψηλός και στη βάση του βρίσκονται απόκρημνα, κοφτερά βράχια. Οι άνθρωποι σκοτώνονται, ο πύργος γκρεμίζεται και η φωτιά εξαφανίζει και τα τελευταία συντρίμμια... Απόλυτη και εντελώς ξαφνική καταστροφή! Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να αποφύγουν το κακό... Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Γενική ερμηνεία
Η απεικόνιση του Πύργου παραπέμπει στην γνωστή βιβλική ιστορία του πύργου της Βαβέλ, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι τιμωρήθηκαν επειδή έδειξαν αλαζονεία. Γι αυτό και η δεύτερη ονομασία αυτού του φύλλου είναι "Οίκος του Θεού", παρ' όλο που η εικόνα δεν παραπέμπει σε ναό. Ο Πύργος στην Ταρό αντιπροσωπεύει τις δομές που έχουμε χτίσει στη ζωή μας και βάσει των οποίων κινούμαστε. Είναι η ζωή μας ως οικοδόμημα. Όλες οι συνήθειες, οι ρόλοι, οι θέσεις πάνω στη σκακιέρα. Είναι ο τρόπος που ζούμε, πίσω από τον οποίο οχυρωνόμαστε πολλές φορές και αδικούμε, γινόμαστε αλαζονικοί και υπερόπτες. Ο Πύργος αντιπροσωπεύει την ασφάλειά μας. Ό,τι έχουμε χτίσει για να μας προστατεύσει αλλά και για μας καθιερώσει στον κόσμο. Το χτύπημα του κεραυνού όμως είναι ολέθριο. Επιφέρει διάλυση του Πύργου μας, καταστροφή και χάος. Και το χειρότερο; Όλα αυτά γίνονται ξαφνικά!

Ο κεραυνός όμως,  δεν θα μπορούσε ποτέ να διαλύσει έναν ταπεινό ή στέρεο πύργο. Ο Πύργος των Ταρό αντιπροσωπεύει λοιπόν, τα σαθρά θεμέλια της ζωής μας. Μιλά για ό,τι έχουμε χτίσει λέγοντας ψέματα σε άλλους ή ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Μιλά για τις δομές που δημιουργήσαμε από υστεροβουλία, αλαζονεία, υπερβολικό φόβο ή άρνηση των πραγματικών μας επιθυμιών. Ένας γάμος συμφέροντος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ή οι προσωπικές μας αυταπάτες ότι είμαστε υπεράνω όλων, πανίσχυροι πάνω στον πύργο μας. Ό,τι χτίσαμε πάνω σε ένα ψέμα, μέλλει να γκρεμιστεί. Ακόμα κι αν το ψέμα το λέμε στον εαυτό μας, εθελοτυφλώντας σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ζωής μας. Και όσο πιο πολύ οχυρωνόμαστε πίσω από αυτές τις σαθρές δομές που δεν λειτουργούν πια, τόσο πιο σαρωτικό θα είναι το χτύπημα του κεραυνού.

Ο κεραυνός συμβολίζει ένα εξωτερικό γεγονός, πέρα από την ευθύνη και  τον έλεγχό μας, που δρα καταλυτικά στη ζωή μας αποκαλύπτοντας την αλήθεια που αρνούμασταν οι ίδιοι να παραδεχτούμε. Αν, για παράδειγμα, ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας, σας απατά, τότε είναι πολύ πιθανόν τις πρώτες μέρες του σοκ να εμφανιστεί ο Πύργος. Μία εξωσυζυγική σχέση διαλύει το γάμο σας. Είναι όμως έτσι; Προφανώς η αλήθεια είναι ότι ο γάμος σας είχε προβλήματα και νωρίτερα, κι εσείς απλά εθελοτυφλούσατε, οχυρωμένοι στον Πύργο σας. Επιχειρήσατε να διατηρήσετε σαθρές δομές αντί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ή την αναγκαία αλλαγή κατά πρόσωπο. Και τώρα, αυτός ο εξωτερικός καταλύτης σάς χτυπά αλύπητα, ακριβώς επειδή κάνατε το λάθος να πιστεύετε ότι αν κλείσετε τα μάτια, δεν θα σας χτυπήσει ποτέ. Το στέμμα στην κορυφή του Πύργου τσακίζεται στο χώμα και όλη σας η ζωή ανατρέπεται...

Η ολική καταστροφή του Πύργου και η φωτιά που ακολουθεί μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη ζωή σας. Το έδαφος καθαρίζει από ό,τι σάπιο σας κατέτρωγε χρόνια, έστω και αν σας παρείχε κάποιου είδους ασφάλεια. Η φωτιά φέρνει την κάθαρση κι αναγκάζεστε να γίνετε όχι μόνο ρεαλιστές αλλά και περισσότερο ταπεινοί. Να θυμάστε, η καταστροφή σαρώνει μόνο τις δομές που έχουν ήδη πάψει να λειτουργούν στη ζωή σας και τις διατηρούσατε για  λάθος λόγους. Ακόμα όμως και αν ζούσατε ανυποψίαστοι ότι όλα στη ζωή σας έβαιναν καλώς, κάποιος άλλος είχε αντίθετη άποψη. Δεχτείτε την αλήθεια. Μπορεί καμιά φορά να είναι πολύ σκληρή αλλά είναι πάντα προτιμότερη απ' το ψέμα.

Το γκρέμισμα του Πύργου σάς επαναφέρει στη γη. Δεχτείτε αυτήν την ταπείνωση σαν μία ευκαιρία κάθαρσης. Αυτή τη φορά, μπορείτε να χτίσετε και πάλι τη ζωή σας σ' ένα καθαρό έδαφος και να βάλετε απ' την αρχή πολύ γερά θεμέλια, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Σκεφτείτε το πώς λειτουργήσατε, πώς επιλέξατε, πώς αντιμετωπίσατε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Και να θυμάστε: δεν ευθύνεται ο ...κεραυνός, αν ο Πύργος σας δεν ήταν αρκετά γερός για ν' αντέξει. Ξεπεράστε το σοκ και προχωρήστε.

Σε αρνητική θέση
Η ερμηνεία του Πύργου δεν αλλάζει. Μελετήστε το συμβολισμό του και αντιμετωπίστε την κατάσταση με ειλικρίνεια.

Αντεστραμμένο
Όταν ο Πύργος εμφανίζεται ανάποδα, τότε ίσως το χτύπημα του κεραυνού να μην είναι και τόσο ξαφνικό. Νιώθετε από καιρό εγκλωβισμένοι μέσα σε καταστάσεις που σας πνίγουν και ξέρετε ότι αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί που θα επιταχύνει το τέλος. Ίσως, ακόμα χειρότερα, το μεγάλο ψέμα να μην αποκαλυφθεί, παρά το γεγονός ότι θα ήταν τελικά, ανακουφιστικό για όλους. Ο ανάποδος Πύργος προειδοποιεί: αυτήν την φορά γλιτώσατε από την καταστροφή όμως σταθείτε επιτέλους στο ύψος σας! Αποτινάξτε από πάνω σας δομές και πρόσωπα που σας καταπιέζουν όσο κι αν σας προσφέρουν ένα επιθυμητό κοινωνικό ή επαγγελματικό προφίλ. Μην εθελοτυφλείτε και κυρίως, μην προσδοκάτε απλά το τέλος, για να κατηγορήσετε τους άλλους για την καταστροφή! Δείξτε ειλικρίνεια και διατηρήστε στη ζωή σας μόνο ό,τι σας κάνει πραγματικά καλό. Η εμμονή σας για το αντίθετο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλους, αργά ή γρήγορα.