Πέντε Κούπα
alt
Αυτό είναι το δυσοίωνο, για κάποιους, Πέντε Κούπα. Η απεικόνιση είναι σαφής και δεν χρειάζεται πολλά λόγια: μια μαυροφορεμένη φιγούρα θρηνεί για κάποια απώλεια. Βιώνει ψυχικό πόνο, θλίψη, απογοήτευση, πολύ βαθιά στεναχώρια. Βρίσκεται σε κατάσταση συμβολικού πένθους.

Γενική ερμηνεία
Τα Πεντάρια αντιπροσωπεύουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις και οι Κούπες αφορούν το συναισθηματικό μας κόσμο. Έτσι, η πρόκληση που αντιπροσωπεύει το Πέντε Κούπα είναι να ξεπεράσουμε τον πόνο που μας προκαλεί η απώλεια.

Όταν εμφανιστεί το Πέντε Κούπα συνήθως σημαίνει μία περίοδο απογοήτευσης και θλίψης για κάτι που χάθηκε. Μπορεί να είναι μία συναισθηματική σχέση ή μία φιλία ή ακόμα και η πραγματική απώλεια ενός κοντινού μας προσώπου. Οι κούπες στα πόδια της φιγούρας είναι αναποδογυρισμένες και το περιεχόμενό τους έχει εξαφανιστεί. Υπάρχει όμως στην εικόνα μία βασική λεπτομέρεια: το πρόσωπο είναι φανερά επικεντρωμένο στις τρεις άδειες κούπες κι έχει την πλάτη γυρισμένη στα δύο κύπελλα που παραμένουν όρθια. Το μήνυμα που κρύβει το Πέντε Κούπα είναι σαφές: θρηνήστε για ό,τι χάθηκε, εκφράστε τον πόνο και την απόγνωσή σας όμως μην κλείνετε τα μάτια σε ότι έχει απομείνει όρθιο. Δεν χάθηκαν όλα. Υπάρχουν γύρω σας πρόσωπα ή πράγματα στα οποία μπορείτε να στηριχτείτε για να προχωρήσετε. Μη βιάζετε τον εαυτό σας σε καμία περίπτωση, όμως μην βουλιάζετε στην απελπισία και την απαισιοδοξία. Εκτιμήστε ό,τι έχετε και αντλήστε δυνάμεις από αυτό. Εστιάστε στην παρουσία και όχι στην απουσία.

Σε αρνητική θέση
Αν εμφανιστεί το Πέντε Κούπα όρθιο σε αρνητική θέση, τότε συνήθως σημαίνει ότι επιμένετε να φυλακίζετε τον εαυτό σας μέσα στη θλίψη και τον πόνο που σας προκάλεσε κάποια απώλεια, πρόσφατη ή μη. Αρνείστε να προχωρήσετε και να ξεπεράσετε ό,τι σας πόνεσε, βάζοντας έτσι εσείς οι ίδιοι ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξέλιξή σας. Γενικότερα, το θέμα της απώλειας είναι πάντα δύσκολο στη διαχείρησή του και μπορεί να αφήσει πληγές που μένουν ανοιχτές για μια ζωή. Όμως, κάποια πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αλλάζουν. Αποδεχτείτε ό,τι έγινε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να επιστρέψει στη ροή της ζωής.

Αντεστραμμένο

Αν το Πέντε Κούπα εμφανιστεί ανάποδα, τότε αποδυναμώνεται, κατά κάποιο τρόπο, και υποδηλώνει ότι το χειρότερο πέρασε. Όσες πληγές κι αν σας άνοιξε ένας χωρισμός ή κάποια άλλη απώλεια, φαίνεται ότι αρχίζετε να "θεραπεύεστε". Έχετε πάρει ένα ιδιαίτερα σκληρό μάθημα και μπορείτε πλέον να κάνετε ξανά κάποια βήματα στην καινούρια σας ζωή, έστω και δειλά-δειλά.

Μόνο αν οι υπόλοιπες κάρτες είναι συμπληρωματικές της βασικής έννοιας του Πέντε Κούπα (π.χ. αν εμφανιστούν ο Θάνατος ή το Τρία Σπαθί) μπορεί αυτό το φύλλο να ερμηνευτεί αρνητικά όταν εμφανιστεί ανάποδα: οι κούπες τώρα είναι όλες αναποδογυρισμένες. Με το να εμμένετε σε παλιές πληγές δεν κατορθώσατε τίποτε άλλο από το να απομακρύνετε από κοντά σας ανθρώπους ή προοπτικές που μπορούσαν να σας στηρίξουν και να σας ανανεώσουν. Βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Είναι στο χέρι σας να κάνετε μία νέα αρχή. Πιστέψτε το και προχωρήστε.