Πέντε Μπαστούνι
alt
Τα Πεντάρια αντιπροσωπεύουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που εμφανίζονται στη ζωή μας. Από την απεικόνιση του Πέντε Μπαστούνι, μπορούμε να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα που αντιπροσωπεύει αυτό το χαρτί αφορά τον ανταγωνισμό, τις διαμάχες και τις αντιπαραθέσεις.
Πέντε νέοι άντρες αγωνίζονται να επικρατήσουν ο ένας πάνω στον άλλο και διασταυρώνουν τα μπαστούνια που κρατούν σε μία διαμάχη που δεν φαίνεται να βγάζει νικητή.

Γενική ερμηνεία
Όταν εμφανιστεί το Πέντε Μπαστούνι, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε δυσκολίες και κυρίως συγκρούσεις με άτομα του περιβάλλοντός σας (στην εργασία, την οικογένεια ή τις διαπροσωπικές σχέσεις). Οι αιτίες πίσω από αυτές τις διαμάχες αφορούν τον ανταγωνισμό: όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους ή να ξεχωρίσουν και να βγουν νικητές. Το πιο πιθανό είναι να νιώσετε θυμό ή απογοήτευση. Αν βρεθείτε σε μία τέτοια διαμάχη, σκεφτείτε τι είναι αυτό που προσπαθείτε να κατακτήσετε ή να περιφρουρήσετε. Αν είναι πράγματι σημαντικό για τη ζωή σας, αποδεχτείτε την πρόκληση και δώστε τη μάχη σας με αξιοπρέπεια, προσέχοντας πάντα να μην αδικήσετε τους άλλους.

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, το Πέντε Μπαστούνι ενδέχεται να αντιπροσωπεύει τις αλληλοσυγκρουόμενες ανάγκες που πρέπει όλες να καλυφθούν. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την απεικόνιση του φύλλου, θα δείτε ότι οι άντρες που τσακώνονται τόσο έντονα, είναι περίπου ίδιας ηλικίας και φορούν σχεδόν ίδια ρούχα. Με άλλα λόγια, το Πέντε Μπαστούνι μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να βάλουμε προτεραιότητες καθώς έχουμε γύρω μας πολλά σημαντικά πρόσωπα ή πράγματα που απαιτούν εξίσου τη φροντίδα και την προσοχή μας. Ακόμα, αυτή η διαμάχη ενδέχεται να συμβαίνει μέσα μας: οι ανάγκες και οι επιλογές μας μοιάζουν να αλληλοσυγκρούονται και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρούμε την ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση το Πέντε Μπαστούνι προειδοποιεί ότι έρχεται μία κουραστική περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να κοπιάσετε πολύ για να επιβληθείτε (ακόμα και στον εαυτό σας) και να διατηρήσετε την κατάσταση στα χέρια σας. Μη διστάσετε να πάρετε αποφάσεις αν χρειάζεται, και κυρίως, μην φοβάστε την αποτυχία.

Σε αρνητική θέση
Αν το Πέντε Μπαστούνι εμφανιστεί όρθιο σε αρνητική θέση, εξετάστε το κατά πόσο η ανταγωνιστικότητα και η πυγμή που δείχνετε στην υπεράσπιση των συμφερόντων σας, στρέφεται τελικά εναντίον σας. Ιεραρχήστε τα πράγματα και δείξτε αποφασιστικότητα αλλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μην έχετε συνεχώς λυμένο το ζωνάρι σας για καβγά! Να θυμάστε ότι και οι άλλοι έχουν ανάγκες και απαιτήσεις, όχι μόνο εσείς. Μην τραβάτε τα άκρα και μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τη θέση σας.

Κατά μία άλλη έννοια, το Πέντε Μπαστούνι όρθιο σε αρνητική θέση ενδέχεται να υποδηλώνει ότι απεχθάνεστε τόσο πολύ τον ανταγωνισμό που αποκαρδιώνεστε και παραιτήστε πριν καν ξεκινήσετε! Να θυμάστε ότι τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται. Για να κερδίσετε αυτό που θέλετε, πρέπει, αν μη τι άλλο, να προσπαθήσετε.

Αντεστραμμένο
Αν το Πέντε Μπαστούνι εμφανιστεί ανάποδα, τότε ο ανταγωνισμός είναι υπόγειος και πολύ σκληρός και τα προβλήματα που γεννάει είναι πολύ σοβαρότερα: κακία, μοχθηρία, κακεντρέχεια, είναι τώρα μέσα στο παιχνίδι. Οι αντίπαλοι προσπαθούν να επικρατήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα και να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Προφυλαχθείτε από ύποπτες και εμπαθείς πρακτικές. Διεκδικήστε όσα θέλετε αλλά φροντίστε κι εσείς να μην υποκύπτετε σε ταπεινά κίνητρα.