Εννιά Μπαστούνι
alt
Στην απεικόνιση του Εννιά Μπαστούνι βλέπουμε έναν άντρα με το κεφάλι του δεμένο με επίδεσμο να κρατιέται σφιχτά από το μπαστούνι του, μπρος σε ένα τείχος που σχηματίζουν τα υπόλοιπα οκτώ μπαστούνια. Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός έχει περάσει πολλά και ότι η στάση του είναι πλέον ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Γενική ερμηνεία
Αν εμφανιστεί το Εννιά Μπαστούνι σε ένα άνοιγμα τότε περιγράφει την παραπάνω κατάσταση. Έχετε υποστεί ταλαιπωρίες και κακουχίες, αλλά έχετε καταφέρει να φτάσετε ένα βήμα πριν την επίτευξη κάποιου στόχου σας. Τα προβλήματα όμως και οι αντιξοότητες δεν έχουν τελειώσει κι εσείς καλείστε να δώσετε την τελευταία σας μάχη. Αντλήστε δύναμη από τις παλιές σας εμπειρίες και επιδείξτε το απαραίτητο κουράγιο. Σύντομα οι ταλαιπωρίες θα είναι παρελθόν. Το Εννιά Μπαστούνι συμβολίζει το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να προσπεράσετε για να πετύχετε τον στόχο σας, την τελευταία δοκιμασία.

Σε αρνητική θέση
Αν το Εννιά Μπαστούνι εμφανιστεί όρθιο σε θέση εμποδίου τότε υποδηλώνει ότι υπεραμύνεστε. Είστε υπερβολικά αμυντικοί, εύθικτοι, ευαίσθητοι και επιφυλακτικοί. Επίσης, ενδέχεται να κρατάτε κακίες από το παρελθόν. Αναλογιστείτε κατά πόσο αυτή η στάση στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις σας. Προφυλάξτε τον εαυτό σας από κάτι που μπορεί να σας πληγώσει αλλά μην φτάνετε στο αντίθετο άκρο.

Αντεστραμμένο

Αν το Εννιά Μπαστούνι εμφανιστεί ανάποδα τότε είναι μια προειδοποίηση ότι το πείσμα δεν οδηγεί πουθενά. Μην επιμένετε σε έναν δρόμο, μόνο και μόνο επειδή έχετε πιστέψει σε αυτόν κατά το παρελθόν και μην οχυρώνεστε πίσω από τον εγωισμό. Πάρτε πρωτοβουλίες αν χρειάζεται, αλλά μην είστε άκαμπτοι και απόλυτοι.