Δέκα Μπαστούνι
alt
Στην απεικόνιση του Δέκα Μπαστούνι βλέπουμε έναν άντρα να σηκώνει με κόπο δέκα μπαστούνια. Φαίνεται να τα καταφέρνει αλλά μοιάζει έτοιμος να καταρρεύσει από το βάρος που πρέπει να σηκώσει στους ώμους του.

Γενική ερμηνεία
Αν εμφανιστεί το Δέκα Μπαστούνι σε ένα άνοιγμα, τότε υποδηλώνει ότι βρίσκεστε σε μία κατάσταση στην οποία έχετε αναλάβει πολλές υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές μπορεί να είναι επαγγελματικές (καθώς τα Μπαστούνια σχετίζονται κυρίως με τη δημιουργικότητα) ή μπορεί να αφορούν τα ψυχικά βάρη που καλείστε να σηκώσετε στους ώμους σας καθημερινά. Η λύση που προτείνει το Δέκα Μπαστούνι είναι να μοιραστείτε το βάρος. Μοιράστε ξανά από την αρχή τις ευθύνες στη δουλειά και στο σπίτι, όχι μόνο για να νιώθετε πιο ανάλαφροι, αλλά και για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα οι προσπάθειές σας. Αν επιμείνετε να σηκώνετε μόνοι σας όλα τα βάρη, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για εσάς, υπερβολικά καταπιεστική και πραγματικά εξοντωτική. Κοιτάξτε πάλι την εικόνα: ο άντρας δεν μπορεί να δει καν προς τα πού βαδίζει καθώς τα μπαστούνια που πρέπει να σηκώσει του κρύβουν το δρόμο. Εξετάστε από την αρχή τις προτεραιότητές σας.

Αν το ερώτημα αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις, το Δέκα Μπαστούνι αντιπροσωπεύει και πάλι τις ευθύνες, τα βάρη και τις υποχρεώσεις. Σε ένα πρακτικό επίπεδο μπορεί να σημαίνει ότι εργάζεται μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους, πράγμα που του προκαλεί δυσφορία. Σε συναισθηματικό επίπεδο, το Δέκα Μπαστούνι ενδέχεται να σημαίνει ότι ένας από τους δύο καταπιέζεται πολύ μέσα στη σχέση, και παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να σηκώνει το βάρος, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ. Όποιο και να είναι το πρόβλημα, συζητήστε ανοιχτά με το σύντροφό σας και δεχθείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αν βρίσκεστε στη θέση του ανθρώπου που σηκώνει μόνος του όλα τα βάρη, ζητήστε τη βοήθεια και τη συνεργασία του άλλου. Να θυμάστε ότι η καταπίεση δεν έχει ποτέ θετικό αποτέλεσμα.

Σε αρνητική θέση

Αν το Δέκα Μπαστούνι εμφανιστεί όρθιο σε θέση εμποδίου, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι πολλές υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει λειτουργούν τελικά εις βάρος σας, καθώς δεν σας αφήνουν καθόλου χρόνο ή ενέργεια για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το Δέκα Μπαστούνι σε θέση εμποδίου μπορεί να σημαίνει ότι προβάλλετε μια μεμψίμοιρη στάση γι αυτό και κανείς δεν σας παίρνει στα σοβαρά. Αντί να παραπονιέστε ότι όλα πρέπει να περάσουν από τα χέρια σας, μοιράστε τα καθήκοντα και τις ευθύνες και δεχθείτε τη βοήθεια που σας προσφέρεται.

Αντεστραμμένο
Αν το Δέκα Μπαστούνι εμφανιστεί ανάποδα, τότε υποδηλώνει ότι λυγίζετε τελικά κάτω από το μεγάλο σας φορτίο. Δεν καταφέρνετε να φέρετε εις πέρας ό,τι έχετε αναλάβει και συντρίβεστε κάτω από το βάρος των υποχρεώσεών σας. Η συμβουλή του φύλλου είναι να ζητήσετε βοήθεια και να οργανώσετε ξανά τις προτεραιότητές σας πριν πάνε όλα στράφι. Κατά μία άλλη έννοια, το Δέκα Μπαστούνι ανάποδα υποδηλώνει ότι κάποιος ασκεί την εξουσία του με αρνητικό τρόπο. Μπορεί να είστε εσείς, μπορεί κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Όπως και να 'χει, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πίεση φέρνει αντίσταση και στη συνέχεια αποτυχία.