Πέντε Πεντάκτινο
 
alt
Η απεικόνιση του Πέντε Πεντάκτινο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: πρόκειται για ένα χαρτί που περιγράφει την απώλεια, την στέρηση, την απόρριψη και τον πόνο. Στην εικόνα ένας σακάτης και μια ζητιάνα περιπλανώνται μόνοι στο κρύο, στο χιόνι και στην ερημιά.


Γενική ερμηνεία

Καθώς τα Πεντάκτινα αντιπροσωπεύουν κυρίως την υλική πλευρά της ζωής και τα Πεντάρια τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, το Πέντε Πεντάκτινο συχνά υποδηλώνει την απώλεια αγαθών και περιουσίας ή  την πολύ σοβαρή οικονομική δυσχέρεια. Συχνά σχετίζεται με την ανεργία και κάποια άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή. Μία όχι και τόσο ευοίωνη κάρτα, καθώς το ερώτημα που προβάλλει είναι: "Πώς μπορώ να ορθοποδήσω;".

Έχουμε γράψει για τα Πεντάρια ότι συνδέονται με τον Ιεροφάντη και άρα, οι απαντήσεις που προσφέρουν είναι κατά κάποιο τρόπο "πνευματικές". Η απάντηση λοιπόν και η συμβουλή του Πέντε Πεντάκτινο είναι: όσα υλικά αγαθά κι αν χάθηκαν, ο πλούτος παραμένει μέσα σας. Βρείτε το κουράγιο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες, τις ατυχίες και τις αναποδιές και έχετε κατά νου ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που καταστράφηκαν κάποτε οικονομικά κατάφεραν να ορθοποδήσουν και πάλι αργότερα. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια και μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Όσο "κουρελιασμένοι" κι αν νιώθετε τώρα, μπορείτε να ανασυνταχθείτε και να τα καταφέρετε.

Αν το ερώτημα αφορά κάποιο ζήτημα σχέσεων, το Πέντε Πεντάκτινο υποδηλώνει ότι βρίσκεστε σε μία σχέση όπου ένας από εσάς (ή και οι δύο) έχει πολύ έντονο το αίσθημα της απόρριψης ή της στέρησης. Κάτι που είναι ζωτικό, απουσιάζει. Ακόμα χειρότερα: κάποιες φορές αυτή η έλλειψη σάς κάνει να νιώθετε σαν ζητιάνος που παρακαλά. Εντοπίστε τι είναι αυτό που σας λείπει κι επιστρατεύστε τα ιδανικά των Πεντάκτινων (ρεαλισμός και πρακτικό πνεύμα) για να το αποκαταστήσετε. Σκεφτείτε ανοιχτά: αν και τα Πεντάκτινα συνήθως μιλούν για υλικά αγαθά, εσείς μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη αγάπη, ζεστασιά, φροντίδα για να νιώσετε ότι δεν είστε μόνοι "εκεί έξω στο κρύο".

Σε αρνητική θέση

Σε ερωτήματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις, αν το Πέντε Πεντάκτινο εμφανιστεί όρθιο σε θέση εμποδίου, προβάλλει ορισμένα σκληρά ερωτήματα που σας αφορούν: μήπως προτιμάτε να βολεύεστε σε μία μη ικανοποιητική σχέση υιοθετώντας τη νοοτροπία του θύματος; Ή μήπως νιώθετε ότι για κάποιον λόγο σάς αξίζει να ταλαιπωρήστε; Τέτοιες αντιλήψεις λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ζωή σας. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με σεβασμό και διεκδικήστε αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αντεστραμμένο

Αν το Πέντε Πεντάκτινο εμφανιστεί ανάποδα, τότε συνήθως υποδηλώνει ότι η οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Προφανώς πρόκειται για μία κατάσταση που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου οπότε, ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα και με απόλυτο ρεαλισμό είναι να συνειδητοποιήσετε το εύρος και το είδος των προβλημάτων.

Ένα δεύτερο που πρέπει να έχετε υπ' όψη σας όταν εμφανιστεί το Πέντε Πεντάκτινο ανάποδα είναι ότι πρέπει να προστατεύσετε και να φροντίσετε την υγεία σας. Δείξτε δύναμη, υπομονή και κουράγιο. Να είστε πρακτικοί κι επίμονοι. Δείτε ξανά την απεικόνιση του χαρτιού: τα πεντάκτινα μοιάζουν με βιτρώ στο παράθυρο κάποιας εκκλησίας. Αναζητήστε  καταφύγιο σε ό,τι σας ηρεμεί και ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας για να αντιμετωπίσετε αυτήν την δύσκολη περίοδο.