Πέντε Σπαθί
alt
Όταν εμφανίζεται το Πέντε Σπαθί τότε είναι πολύ πιθανό να βιώνετε εχθρότητα και να βρίσκεστε μπλεγμένοι σε μία σφοδρή διαμάχη με κάποιον. Το ερώτημα που τίθεται είναι: "Πώς μπορώ να κερδίσω αυτή τη μάχη;". Η απάντηση που δίνει το Πέντε Σπαθί είναι απλή: "Δεν μπορείτε".


Γενική ερμηνεία
Το Πέντε Σπαθί είναι το χαρτί της ήττας και της παραδοχής των ορίων σας. Υπάρχουν φορές που παρά τις προσπάθειές σας να κερδίσετε αυτό που θέλετε, ο αντίπαλος είναι ισχυρότερος ή χρησιμοποιεί ύπουλες τακτικές που σας ξεπερνούν. Όσο άδικο και άσχημο κι αν είναι, είναι μέσα στη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να γυρίσετε την πλάτη σας και να αποχωρήσετε.

Κοιτάξτε τους ανθρώπους στην απεικόνιση του Πέντε Σπαθί: το κεντρικό πρόσωπο, ο νικητής της διαμάχης, κρατάει τα σπαθιά των αντιπάλων του, οι οποίοι αποδέχτηκαν την ήττα τους, πέταξαν τα όπλα τους στο χώμα και απομακρύνονται από το πεδίο της μάχης. Αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς. Μην επιτρέψετε να σας καταβάλλουν συναισθήματα ενοχών, ανικανότητας ή αδυναμίας. Επιπλέον, μη δώσετε σημασία σε τυχόν ντροπιαστικά σχόλια που θα σας κάνουν να νιώσετε ακόμα μεγαλύτερη ταπείνωση. Αναγνωρίστε μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε και δείτε αυτήν την εμπειρία σαν ένα χρήσιμο μάθημα.

Σε αρνητική θέση
Αν το Πέντε Σπαθί εμφανιστεί όρθιο σε θέση εμποδίου, ισχύει η ίδια ερμηνεία. Επιπλέον όμως, σας καλεί να αναρωτηθείτε για το τι θεωρείτε εσείς ότι είναι νίκη ή ήττα και για το πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε για να βγείτε νικητές. Μήπως μεταχειρίζεστε ανέντιμα μέσα; Ή μήπως τελικά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να αποδείξετε είναι ότι είστε ο ισχυρότερος όλων; Το Πέντε Σπαθί σάς καλεί να αποφύγετε πάσει θυσία τα παιχνίδια εξουσίας, είτε είστε ο θύτης είτε το θύμα.

Αντεστραμμένο
Αν το Πέντε Σπαθί εμφανιστεί ανάποδα, τότε κατά πάσα πιθανότητα περιγράφει μία κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν. Οι ηττημένοι αποσύρονται ταπεινωμένοι αλλά και οι νικητές γνωρίζουν μέσα τους καλά ότι αυτή είναι μία πύρρειος νίκη. Τέλος, όταν εμφανιστεί το Πέντε Σπαθί ανάποδο, προσέξτε πολύ τους γύρω σας. Κινδυνεύετε να πέσετε θύματα εξαπάτησης.