Οκτώ Σπαθί
 
alt
Στην απεικόνιση αυτού του χαρτιού, μια γυναίκα με δεμένα τα χέρια και τα μάτια βρίσκεται ακινητοποιημένη σε ένα χώρο που περικλείεται από οκτώ σπαθιά. Είναι προφανές ότι το Οκτώ Σπαθί μιλά για περιορισμούς, δεσμεύσεις και αδιέξοδα.


Γενική ερμηνεία
Τα Οκτάρια συνδέονται με τον δυναμισμό, τη δράση και την δύναμη και παρά τη στατική απεικόνισή του, το Οκτώ Σπαθί δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν εμφανιστεί σε ένα άνοιγμα, αντιπροσωπεύει μία κατάσταση στην οποία αισθάνεστε ιδιαίτερα περιορισμένοι και καταπιεσμένοι. Εσείς μπορεί να θέλετε να προχωρήσετε αλλά τα πλαίσια μέσα στα οποία κινήστε να είναι ασφυκτικά. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Σε ένα πρώτο επίπεδο, να θυμάστε ότι τα Σπαθιά αντιπροσωπεύουν τη νόηση, τις ιδέες και το λόγο. Σκεφτείτε λοιπόν κατά πόσο οι ιδέες και οι αντιλήψεις ή προκαταλήψεις, δικές σας ή των άλλων, είναι αυτές που σας εμποδίζουν να προχωρήσετε. Απελευθερωθείτε από όσες ιδέες λειτουργούν καταπιεστικά στη ζωή σας και ξεδιαλύνετε το τοπίο όσο αφορά τα λόγια που πάνε κι έρχονται γύρω σας. Αν κάποιος σας διαβάλλει στον περίγυρό σας, μη διστάσετε να τον αντιμετωπίσετε. Αν έχετε δώσει το λόγο σας για κάτι και σήμερα δεν μπορείτε να τα φέρετε εις πέρας, επαναδιαπραγματευθείτε το.

Επίσης, το Οκτώ Σπαθί συχνά συμβολίζει μια κατάσταση που είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Μήπως βρίσκεστε σε μία κατάσταση που φοβάστε να εκφράσετε τη γνώμη σας μην τυχόν και προκαλέσετε νέες αναταραχές ή μήπως νιώθετε πως ό,τι και να κάνετε θα κατηγορηθείτε από τους άλλους; Να θυμάστε ότι τα Σπαθιά είναι πάντα δίκοπα και ότι το ιδανικό τους είναι η καθαρότητα, η λογική και η αλήθεια. Μη διστάζετε να πληρώσετε το κόστος των πεποιθήσεών σας αλλά μη γίνεστε και επιθετικοί. Η γυναίκα που απεικονίζεται στο Οκτώ Σπαθί, θα πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από μερικά σπαθιά (αντιλήψεις, ιδέες, περιορισμούς) όπως γράψαμε παραπάνω, και στη συνέχεια να προχωρήσει με μικρά, προσεκτικά βήματα. Μπορεί να κοπεί, καθώς τα Σπαθιά συχνά υποδηλώνουν διαμάχες και προστριβές, όμως αν δεν προχωρήσει θα παραμείνει για πάντα καθηλωμένη σ' αυτήν την περιοριστική κατάσταση. Συγκεντρωθείτε λοιπόν, μην ακούτε τις γνώμες των άλλων και να θυμάστε ότι σ' αυτή σας την πορεία, η πνευματική σας διαύγεια είναι σύμμαχός σας. Αν το ζήτημα αφορά την πρακτική πλευρά της ζωής (οικονομικά προβλήματα, ανεργία κλπ), να θυμάστε ότι πάντα υπάρχουν επιλογές. Ενημερωθείτε κατάλληλα, σχεδιάστε προσεκτικά και θέστε μεσοπρόθεσμους, υλοποιήσιμους στόχους για να βγείτε από τα αδιέξοδα.

Σε αρνητική θέση
Αν το Οκτώ Σπαθί εμφανιστεί όρθιο σε θέση εμποδίου, εκτός από τα παραπάνω, σημαίνει ότι πρέπει να αναρωτηθείτε κατά πόσο αυτο-περιορίζεστε προσπαθώντας να ζήσετε σύμφωνα με αντιλήψεις που δεν σας ταιριάζουν. Βρείτε τον προσωπικό σας δρόμο δίχως να φοβάστε ότι θα σας απορρίψουν. Το Οκτώ Σπαθί απαιτεί από εσάς να κινηθείτε βάσει της προσωπικής σας αλήθειας και μόνον. Επίσης, αναρωτηθείτε κατά πόσο αναμένετε παθητικά τη σωτηρία σας. Μην αφήνετε τη ζωή σας στα χέρια των άλλων. Δείξτε ευθύνη και σεβασμό προς τον ίδιο σας τον εαυτό.

Αντεστραμμένο

Αν το Οκτώ Σπαθί εμφανιστεί ανάποδα, ενδέχεται να σημαίνει ότι η αίσθηση της παγίδευσης είναι εντονότερη. Ίσως σας έχουν απομονώσει μετά από έναν καβγά ή ίσως νιώθετε αποξενωμένοι, ανεπαρκείς και ανίκανοι να δράσετε. Μην αφήνετε την απαισιοδοξία να σας κρατά καθηλωμένους. Σπάστε αυτόν τον φαύλο κύκλο αντιμετωπίζοντας άμεσα ό,τι σας απασχολεί και αποφύγετε να αισθάνεστε θύματα των άλλων. Η αλλαγή είναι πάντα στο χέρι σας, αρκεί να την επιδιώξετε. Μην προσκολλάστε σε αντιλήψεις, άτομα ή καταστάσεις και μην το παίζετε ευάλωτοι για να κερδίσετε τη συμπάθεια και την αποδοχή.