Δέκα Σπαθί
alt
Τα Δεκάρια συμβολίζουν το τέλος ενός κύκλου όμως δυστυχώς, δεν τελειώνουν όλα τα πράγματα πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο. Το Δέκα Σπαθί είναι το φύλλο της ολοκληρωτικής καταστροφής, του απόλυτου τέλους.
Στην απεικόνισή του βλέπουμε έναν θανάσιμα τραυματισμένο άνθρωπο, με δέκα τρομερά σπαθιά να είναι καρφωμένα σε όλο του το σώμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος αυτός είναι νεκρός.

Γενική ερμηνεία
Τα Δεκάρια αντιπροσωπεύουν την ολοκλήρωση και ένα από τα χαρακτηριστικά των Σπαθιών είναι οι διαμάχες και οι προστριβές. Το Δέκα Σπαθί είναι απόλυτο ως προς την ερμηνεία του: το οδυνηρό τέλος είναι γεγονός. Όλα έχουν τελειώσει και δεν θα αναβιώσουν ξανά. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χειρότερο γιατί δεν  υπάρχει χειρότερο. Αυτό που πρέπει να κάνετε αν τραβήξετε το Δέκα Σπαθί σε ένα άνοιγμα, είναι να το πάρετε απόφαση. Μην επιμένετε ότι κάτι θα αλλάξει. Παραδεχτείτε το τέλος. Πιθανόν να αισθάνεστε προδομένοι - στην εικόνα του φύλλου, ο άντρας χτυπήθηκε πισώπλατα - αλλά δεν υπάρχει αύριο για την υπόθεση που σας απασχολεί. Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, το Δέκα Σπαθί υποδηλώνει ότι τα σχέδια που κάνατε ναυαγούν και οι προσπάθειες αποτυγχάνουν πλήρως. Επίσης, το χαρτί υπονοεί πράξεις βίας - σωματικής ή ψυχολογικής.

Η καταστροφή που συμβολίζεται από αυτό το χαρτί είναι συχνά ολοσχερής, γι αυτό και το Δέκα Σπαθί είναι κατά παράδοση ένα χαρτί που προκαλεί μεγάλο φόβο. Έχουμε όμως πει ότι καμία κάρτα Ταρό δεν είναι πάντα και μόνο αρνητική: αν προσέξετε την απεικόνιση του Δέκα Σπαθί, θα δείτε ότι στο βάθος ανατέλλει ο ήλιος. Αύριο ξημερώνει μία καινούρια μέρα. Όσο σκληρά κι αν σας χτύπησε η μοίρα, όσο κι αν τώρα νομίζετε ότι δεν θα συνέλθετε ποτέ από την καταστροφή που χτύπησε την πόρτα σας, να θυμάστε πάντα ότι ο ήλιος ανατέλλει για όλους. Σύντομα θα μπορέσετε να ανασυνταχθείτε και να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Το Δέκα Σπαθί είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Ταρό. Αυτό που πρέπει να θυμάστε αν εμφανιστεί αυτό το χαρτί είναι ότι κάποιες εμπειρίες μπορούν να λειτουργήσουν εξαγνιστικά στη ζωή σας. Δεχθείτε την εμπειρία αυτή σαν μία ευκαιρία να φτιάξετε τη ζωή σας από την αρχή. Μη βασανίζεστε με το τι πήγε λάθος και γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Εστιάστε στο να βρείτε πάλι τις αξίες σας για να μπορέσετε να σταθείτε στα πόδια σας.

Σε αρνητική θέση
Αν το Δέκα Σπαθί εμφανιστεί όρθιο σε θέση εμποδίου, το μήνυμά του δεν αλλάζει: τα σχέδιά σας όχι μόνο δεν προχωρούν αλλά η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, το Δέκα Σπαθί σ' αυτή τη θέση ενδέχεται να σημαίνει ότι μεγαλοποιείτε τόσο πολύ τα προβλήματά σας που τελικά περιπλέκεστε αντί να βρίσκετε λύσεις. Αν αυτή είναι η περίπτωση, καθαρίστε το μυαλό σας από τις πολλές και περιττές σκέψεις και προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση αντικειμενικά. Μόνο έτσι μπορείτε να βρείτε μια βιώσιμη λύση.

Αντεστραμμένο
Αν το Δέκα Σπαθί εμφανιστεί ανάποδα, τότε είναι ένδειξη ότι αν αντιμετωπίζετε σήμερα μία δύσκολη κατάσταση, αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα χειροτερέψει. Το οριστικό τέλος είναι αναπόφευκτο μόνο που αυτή τη φορά είναι αργό και οδυνηρό. Τα πράγματα δεν ξεκαθαρίζουν αμέσως με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνά να βασανίζεστε όλο και περισσότερο. Φυλάξτε τα νώτα σας και αποφύγετε πάσει θυσία τη βία, τη μνησικακία και τη διάθεση εκδίκησης. Δεν θα σας βγάλει πουθενά. Η ιστορία έχει τελειώσει. Προχωρήστε.